Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kovacs nappade – men Rögle tappade sin back

Backvärvningen sprack, men Rögle har skrivit ett tvåårskontrakt med AIK:s stortalang Robin Kovacs.

Robin Kovacs har skrivit ett tvåårskontrakt med Rögle, men stortalangen ska lånas ut till AIK under första säsongen.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Häromdagen la AIK ut information på sin hemsida att Robin Kovacs var klar för Rögle. Den drogs snabbt tillbaka eftersom parterna inte var helt överens.
Nu har Rögle och Robin Kovacs dock enats om ett kontrakt som sträcker sig över två år. Det bekräftar sportchefen Anders Carlsson när Sporten når honom.
– Han är klar och är vår spelare, men vi har haft en dialog med AIK som kommer att hyra honom av oss. Exakt hur den dealen ser ut är sekretessbelagt, säger Carlsson.
Kovacs vann AIK:s interna poängliga under förra säsongen. Kvalspelet inkluderat gjorde han 19 mål och 16 assists på 62 matcher. Den 18-årige vänsterskytten rankas som en av Sveriges största talanger och är draftad av New York Rangers som nummer 62 totalt. Planen är att Kovacs ska spela i AIK under hela den kommande säsongen.
– Han är född 1996 och gjorde 17 allsvenska mål ifjol då han var AIK:s bäste forward. Det är en väldigt rivig och skicklig spelare, som är bra på skridskorna och går rakt på mål. Det är en väldigt stor talang.
Kan ni plocka Kovacs till Rögle under säsongen?
– Det kan vi göra. Han kommer att stå som namngiven junior, vilket innebär att han gå fram och tillbaka mellan klubbarna utan karensdagar. Men tanken är att han ska få lugn och ro och spela i AIK under säsongen. Det är andemeningen med den här lösningen, vi har så pass mycket folk i truppen redan, säger Carlsson.
Och att han i stället ska vara redo för SHL nästa säsong?
– Jag tror att han är redo för SHL redan nu. Men jag tror att han behöver få ytterligare ett år i allsvenskan, det andra året är oftast lite tuffare än det första. Får han köra vidare med lugn och ro kan vi få en riktigt bra spelare nästa år.
Rögle har fortfarande en backplats kvar att fylla i truppen. Enligt Sportens källor hade klubben en försvarare på kroken i förra veckan, men övergången föll i sista stund.
– Nja, att han nästan var klar är att ta i. Det var en back som vi var väldigt intresserade av, men det sprack på grund av familjeskäl, säger Carlsson.
Hur är statusen just nu?
– Vi tittar vidare, men det är ingenting som är riktigt nära nu. Vi har några namn som vi diskuterar med, sen får vi se om det blir något. Jag hade gärna fått in någon så snabbt som möjligt, men spelaren måste passa in i vårt lagbygge, säger Carlsson.

Robin Kovacs

Ålder: 18 år (född 14 november 1996 i Stockholm)
Längd/Vikt: 182 cm/78 kg
Fattning: vänster
Position: forward
Draftad: 2015 som nr 62 av New York Rangers
Moderklubb: Flemingsbergs IK
Tidigare klubbar: Flemingsberg, AIK
Landskamper: 32 J
SHL-matcher: 4 (0 poäng 0 utv min +-0)
Allsvenska matcher: 52 (17 mål, 11 assist 63 utv min, -6)
Flest mål av en junior i Allsvenskan 14/15 (17)
Flest poäng av en junior i Allsvenskan 14/15 (28)
VM-guld för U17 (12/13)
Aktuell: Har skrivit tvåårskontrakt med Rögle
Gå till toppen