Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals fotbollsfans väntas till staden

Staden invaderas av närmare trettio tusen människor med anledning av Eskilscupen. Hotellnäringen gottar sig i fullbokningar.

Bild: Tobias Andersson/Arkiv
Eskilscupen kan vara sommarens höjdpunkt för pojkar och flickor mellan 10 och 16 år. Inom kort kommer Helsingborg att översvämmas av hundratals lag och tusentals fotbollsspelare.
Med dem kommer förstås även deras engagerade anhängare och anhöriga.
– Turistbyrån räknar med ungefär tolv till femton tusen besökare under helgens fotbollscup, säger Monica Frisk, destinationsutvecklare på Helsingborg stad.
Då är inte spelarna i de 650 lagen inräknade. Turneringsledare Tommy Billqvist uppskattar att totalt närmare trettio tusen gäster kommer till staden med anledning av cupen.
– Det blir en stor mängd människor i omlopp.
Inte bara arrangörerna har fullt upp inför helgen. Den vanliga turistströmmen blandas med fotbollssupportrar vilket innebär att hotellnäringen har fullt upp med inkvartera människorna denna helg.
– Jag vet att många hotell har haft, i princip, fullt i minst ett halvår. Det händer faktiskt att det bokas redan ett år i förväg, säger Julia Åkesson, hotellchef på Maria Inn.
Redan kring jul, och så tidigt som dagen efter turneringen, bokas platser inför nästa års cup.
– Eskilscupen lockar en hel del, det är extra högt tryck just den helgen men överlag är juli en mycket populär månad, säger Sandra Andersson, receptions och bokningschef på Elite Hotel Marina Plaza.
Eskilsminne IF hyr fotbollsplaner och sovplatser på skolor som tillhandahålls av Helsingborg stad. Men långt ifrån alla bor på skolor, somliga väljer hotell och dylikt.
–  Vi har oftast anhöriga till spelare och jag tror att huvuddelen av de som bor i stans hotell denna helg är just anhöriga till fotbollsspelare. Cupen är vi fantastiskt positiva till, säger hotellägare Kjell Jakobsson på Hotell Viking.
Cirka 7 000 ungdomar kommer att övernatta på fjorton skolor i staden under helgen.

Eskilscupen

Årets upplaga av Eskilscupen är den 48:e.
I år deltar 650 lag, över 10 000 spelare.
Första matchstarterna är på fredag klockan 8.00, de sista finalerna är på söndag kväll.
Smygpremiären är på torsdag. Invigningsparaden startar 18.15 från Stadsparken och går till Grytan där det blir musik och uppträdande.
Sex linjer med 21 cupbussar kommer att gå runt om i staden under turneringens gång.
Gå till toppen