Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung skånsk backbjässe bakom den nya succén

Svenska U19-landslaget i handboll gör succé i EM i Spanien. Sent på fredagskvällen väntar en mardrömsmotståndare i semifinal – Danmark.

Svenska U19-landslaget har gjort succé i EM i Valencia i Spanien. Sent i kväll spelar de semifinal mot Danmark.Bild: Stefan Friberg
Danmark i semifinalen blir en tuff nöt. Lagen har mötts tre gånger i år och det har blivit tre danska segrar.
– Det är ingen lätt uppgift, men den är inte omöjlig. Vi måste få matchen dit vi vill. Det ska bli målsnålt - då har vi en bra chans, utvecklar Månsson.
Målsnålt kan det bli.
För längst bak i laget står den minsta av dem alla, OV Helsingborgs Emma Lindqvist, som vuxit ut till den största och blivit en riktig backbjässe.
– Emma har varit fantastisk. Hon har spelat nonstop i försvaret. Varenda minut, förutom när hon varit utvisad, förklarar Månsson, skrattar och fortsätter:
– Men det är bra att hon tar utvisningar, hon behöver tuffa till sig.
OV:s Emma Lindqvist är bara 17 år medan nästan alla andra i laget är 19 år.
– Vi har släppt in klart minst mål i hela mästerskapet, men det beror inte på någon hög räddningsprocent utan på att vårt försvar varit så bra, säger Ola Månsson.
– Det har varit mycket "snodda" bollar och tekniska fel. Mot Spanien fick vi inte igång vårt eget spel, men kunde vinna ändå tack vare vårt försvar.
U19-landslaget är en framgångsrik årgång. De vann U17-EM 2013, tog brons i världsungdoms-OS 2014 och kom nia på VM samma år.
Ändå hade Ola Månsson inte alltför stora förhoppningar inför mästerskapet.
– Våra tre mest betydelsefulla spelare är alla skadade. Julia Sandell, Anna Johansson och Emma Fernis är borta, men det har ju gått bra i alla fall.
Inför mästerskapet vann det svenska laget bara en av fem träningsmatcher.
Dessutom lottades Sverige i en svår grupp.
Men det spelade ju inte så stor roll för det har blivit segrar mot Ungern, Frankrike, Norge och Spanien – och avancemang till semifinal.
Nu är den fina årgången bara två matcher från ny supersuccé.
I den andra semifinalen möts Ryssland och Ungern.
Gå till toppen