Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klagojojk & revolution

Maxida Märak, artist och aktivist.

Maxida Märak.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det senaste året har namnet dykt upp allt oftare.
Maxida Märak: i korta drag rappare, skådespelare, samisk aktivist. Hon komprimerar det till den obligatoriska biografiska snabbresumén. Men till skillnad från de flesta andra sommarpratare som vi lugnt kan slumra in till mellan ett och halv tre trycker hon bryskt på väckarklockan. Det kallas politik, och var visst inte fullt så förbjudet som Sveriges radio påstod trots allt.
Maxida Märak är sommarens argaste röst. Det handlar om uppror och psykvård. Det handlar om en svensk minerallag och ett engelskt gruvbolag och politiker som sviker. Men också om att stridbar aktivism kostar i en grupp med täta band.
Maxida Märak är förbannad som fan och påstår att svensk rasism mot samer sträcker sig långt längre än historieböckernas tvångskristnande, tvångssteriliseringar, tvångsförflyttningar. Och det handlar inte om enstaka extremism (minns Björn Söders tal i vintras om att samer inte är svenskar) – utan om en stat som medvetet bedriver hetsjakt på renskötare och som fängslar samer som sätter sig till motvärn.
Hennes forsande sommartal mixar klagojojk och revolutionär hiphop från ett land i landet som få känner. Inte heller du behöver hålla med om allt, men du behöver alldeles säkert lyssna.
Nu vet än fler att Maxida Märak är rätt mycket mer än ett grymt namn.
Gå till toppen