Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Shopping och fotbollscup lockar turister till Skåne

Västra Skåne är för tillfället ett mycket populärt resemål. Hotellen i Helsingborg är helt fullbokade och det finns inte många bokningsbara rum i Malmö. Även Lund märker en stor ökning av turister.

Den stora fotbollsturneringen Eskilscupen invigdes i Helsingborg på torsdagskvällen. Över 10 000 spelare och många medföljande familjer finns i staden och på turistbyrån är möjligheten att hjälpa till med hotellboende liten.
– För tillfället är det fullt. Vi får boka folk utanför staden, till exempel i Höganäs, Landskrona, Ängelholm eller inåt landet. Vi har också hänvisat familjer till Malmö, säger Henrik Rydberg som är destinationssäljare på turistbyrån i Helsingborg.
Men i Malmö är det inte heller särskilt lätt att hitta hotell trots att utbudet är större än någonsin. Det finns ett fåtal lediga rum på de större hotellen.
– Vi såg den här utvecklingen lite redan förra året och i år är den ännu tydligare. Det handlar om att alltfler svenskar turistar på hemmaplan, säger Bodil Olsson som jobbar med privatresor på Malmö turism.
– Vädret gör att städer som Malmö lockar ännu mer. Det är ju inte så roligt att lägga sig på stranden i år och då åker man till Malmö för att shoppa och turista.
Enligt Bodil Olsson ser hotellkedjorna ungefär samma utveckling i andra större svenska städer.
På turistbyrån i Lund har man haft bråda dagar. Förra veckan hade man ungefär 800 besökare, betydligt fler än vad sommaren brukar bjuda på. Det är inte lika svårt att hitta hotellrum som i Helsingborg eller Malmö, men intresset är enligt turistbyrån mycket större än förra året.
– Det är en del svenskar men framförallt många danskar som kommer till Lund. Många av dem åker ju över dagen men betydligt fler är intresserade att övernatta i år jämfört med förra året, säger Emmie Mårtensson på Lunds turistbyrå.
Gå till toppen