Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shopping och fotbollscup lockar turister till Skåne

Västra Skåne är för tillfället ett mycket populärt resemål. Hotellen i Helsingborg är helt fullbokade och det finns inte många bokningsbara rum i Malmö. Även Lund märker en stor ökning av turister.

Den stora fotbollsturneringen Eskilscupen invigdes i Helsingborg på torsdagskvällen. Över 10 000 spelare och många medföljande familjer finns i staden och på turistbyrån är möjligheten att hjälpa till med hotellboende liten.
– För tillfället är det fullt. Vi får boka folk utanför staden, till exempel i Höganäs, Landskrona, Ängelholm eller inåt landet. Vi har också hänvisat familjer till Malmö, säger Henrik Rydberg som är destinationssäljare på turistbyrån i Helsingborg.
Men i Malmö är det inte heller särskilt lätt att hitta hotell trots att utbudet är större än någonsin. Det finns ett fåtal lediga rum på de större hotellen.
– Vi såg den här utvecklingen lite redan förra året och i år är den ännu tydligare. Det handlar om att alltfler svenskar turistar på hemmaplan, säger Bodil Olsson som jobbar med privatresor på Malmö turism.
– Vädret gör att städer som Malmö lockar ännu mer. Det är ju inte så roligt att lägga sig på stranden i år och då åker man till Malmö för att shoppa och turista.
Enligt Bodil Olsson ser hotellkedjorna ungefär samma utveckling i andra större svenska städer.
På turistbyrån i Lund har man haft bråda dagar. Förra veckan hade man ungefär 800 besökare, betydligt fler än vad sommaren brukar bjuda på. Det är inte lika svårt att hitta hotellrum som i Helsingborg eller Malmö, men intresset är enligt turistbyrån mycket större än förra året.
– Det är en del svenskar men framförallt många danskar som kommer till Lund. Många av dem åker ju över dagen men betydligt fler är intresserade att övernatta i år jämfört med förra året, säger Emmie Mårtensson på Lunds turistbyrå.
Gå till toppen