Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återkommande anmärkningar på dricksvattnet

Gamla ledningar och låg omsättning, det är sannolikt orsakerna till att vattnet på vissa håll uppe på Kullen får anmärkning efter anmärkning. Nu vill miljöförvaltningen att en skylt sätts upp som informerar allmänheten.

Vid Josefinelust vill miljöförvaltningen att en skylt sätts upp som informerar allmänheten om bristande vattenkvalitet.Bild: Sven-Erik Svensson
Det kommunala vatten- och avloppssystemet är inte utbyggt på Kullaberg, vars olika verksamheter istället får sitt vatten från två borrade brunnar – den ena belägen vid Ransgården, den andra uppe vid fyren.
Enligt Eva Rosberg, miljöinspektör i Höganäs, lever vattnet på vissa håll inte upp till de krav som finns i lagstiftningen.
– Det är inte otjänligt vatten, men på vissa håll, bland annat vid Josefinelust, är det återkommande anmärkningar på kvaliteten. Vi tycker därför att allmänheten borde informeras om det, säger hon.
Tjänligt med anmärkning innebär att vattnet för de allra flesta är helt ofarligt att dricka.
– Men om man är sjuk eller på andra sätt har nedsatt hälsa är det inte optimalt. Man kanske inte heller bör använda det vattnet till vällingen.
Miljöförvaltningen uppmärksammades så tidigt som 2007 på att vattnet inte riktigt höll måttet.
– Har man eget vatten, som på Kullaberg, så ska prover göras med jämna mellanrum, detta gjordes inte. I april 2013 la vi ett föreläggande, säger Eva Rosberg.
Föreläggandet innebar att förvaltningen krävde att länsstyrelsen tog fram ett kontrollprogram med regelbundna vattenprover, att man sedan följde det och slutligen att åtgärder skulle vidtas.
I dag lever länsstyrelsen, som är förvaltare av Kullaberg, upp till punkt ett och två, men några åtgärder som ska lösa grundproblemet har inte kommit på plats.
Vilka lösningar finns?
– Egentligen vill inte jag spekulera i det. Det är länsstyrelsen som har ansvaret. Eftersom ärendet har varit igång så länge så vill vi ta tag i det här nu, säger Eva Rosberg.
Möjliga lösningar är att byta ut de gamla ledningarna, använda sig av filter eller att helt enkelt ansluta Kullaberg till det kommunala nätet.
– I så fall en politisk fråga. Vi kommer att informera miljötillsynsnämnden nu efter sommaren, säger Eva Rosberg.
Paul Eric Jönsson, enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet, är väl medveten om problemen med vattenkvaliteten.
– Vi har fått igång kontrollprogrammet, men sedan handlar det om rätt stora investeringar. Vi har det på vår önskelista, men det är staten genom Naturvårdsverket som ska bekosta det.
– Möjligen hade det bästa varit att ansluta till det kommunala nätet, säger han.
Gå till toppen