Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

"Förtjänar inte att bli behandlad som en förrädare"

En nidramsa, en gest och tårar i mixade zonen. Förre HIF-spelaren Marcus Nilsson talar ut dagen efter känslosamma återkomsten på Olympia.
– Jag har läst mycket skit på sociala medier, säger han.

Kalmars Marcus Nilsson under fredagens match på Olympia.Bild: PETTER ARVIDSON
Det var i slutet av Helsingborgs IF:s hemmamöte mot Kalmar FF som Marcus Nilsson fördröjde en utspark genom att peta till bollen. Då svarade hemmaklacken med en nidramsa och Marcus Nilsson gestikulerade därefter mot sektionen.
– Jag vet att jag är en spelare som är på gränsen, spelar tufft och gör allt för att mitt lag ska vinna. Ibland håller jag på med lite tjuvknep och maskar när vi leder. Att jag spelade så mot min gamla klubb var det många som störde sig på i HIF-leden. Men jag måste visa respekt mot den klubben jag tillhör nu, jag kan inte spela annorlunda mot Helsingborg bara för att det är min gamla klubb, säger Marcus Nilsson när Sporten når honom.
På lördagsförmiddagen bad den förre HIF-spelaren om ursäkt på sin Twitter:
"Ångrar att jag gestikulerade igår mot HIF-fansen & vill be om ursäkt för de. Hade samma känsla igår som när man har bråkat med sin familj", skrev han.
Efter slutsignalen var Rydebäckssonen känslosam och fick lämna den mixade zonen tillfälligt. När Sporten ringer upp dagen efter har Nilsson lugnat sig.
– Det var jobbigt där och då, jag fick många känslor på samma gång. Jag har läst mycket skit på sociala medier, folk ljuger om hur händelseförloppet var och snackar skit om mig. Folk säger att jag inte alls blev hånad under matchen före nidramsorna, men jag fick höra mycket skit under hela matchen från enstaka supportrar, säger Nilsson och fortsätter:
– Men kan jag ta, när det inte är så stora massor som håller på gör det ingenting. Det finns alltid individer som inte kommer att gilla vad man gör. Jag förstår att folk blir sura när jag väl valde att maska i slutet.
När individer utbyttes mot stora delar av HIF-klacken reagerade Nilsson starkt.
– Som jag uppfattade det skrek hela klacken att jag var en hora. Då blev jag verkligen förvånad. Jag tappade fattningen och förstod inte att de kunde skrika så mot mig efter allt jag har gått igenom med klubben och varit med om tillsammans med dem.
Nilsson har HIF som moderklubb och var en av guldhjältarna 2011.
– Jag vet andra spelare som blivit kallade samma sak av de egna fansen, men de har gått till Malmö FF, stuckit från klubben som bosmanfall eller liknande grejer. Jag har varken gjort det egna eller det andra, utan alltid snackat gott om klubben i alla sammanhang.
– Jag tyckte inte att jag förtjänar att bli behandlad som en förrädare, som gjort det värsta man kan göra.
Nilssons gest mot hemmasektionen rörde upp känslorna ytterligare.
– Jag agerade i affekt, vilket jag ångrar och det har jag gått ut och sagt. Mitt första intryck blev att skydda mig själv mot den stora massan. Då blev det att jag tog upp handen och gjorde en gest som jag inte skulle ha gjort. Jag kom på mig själv direkt och tänkte: "shit, vad gör jag". Men jag tycker som sagt inte att det var rätt att jag blev behandlad på det sättet, säger Nilsson.
Martin Nilsson, ordförande i HIF:s supporterförening Kärnan, ger deras syn på händelserna i ett sms till Sporten:
"Att när en spelare som många ser upp till och hyllat, även efter att han lämnat klubben, så blir det som ett slag i ansiktet när Marcus gjorde som han gjorde mot de supportrarna som alltid stöttat honom. Det framkallade den reaktionen som kom från delar av publiken. Marcus har bett om ursäkt för sitt beteende på Twitter, så för oss är saken utagerad och saknar nyhetsvärde."
Kalmar vann matchen med 2–1.
Gå till toppen