Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En kreativ katt med nio liv

Bea Åkerlund
Stylist och designer

Bild: Mattias Ahlm
Varför leva där man är som alla andra, som alla i Sverige ju är?
Så låter det från första andetaget när 40-åriga Bea Åkerlund berättar i Sommar om hur det är att växa upp på Östermalm, flytta till Kalifornien när hon är tonåring, hamna i droger, bråk, dålig skolgång, och tidig hemifrånflytt och komma på att en push up-behå ger fin utdelning.
Föräldrarnas råd om att ingenting är gratis är programmets refräng och det ackompanjeras av Dolly Parton och Bowie och Led Zeppelin. Hon suger på ”jag är en katt med nio liv” trots motgångarna, shoppingmissbruket, kontokortsskulderna, bilolyckorna. Och hur hon slår sig fram med vilda kreationer. ”Man måste tro.” Ordet kreativitet är programmets vanligaste och till slut blir historierna om stjärnor som Madonna och Lady Gaga mest luftslott som ramar in hur extremt framgångsrik hon är som stylist. ”Who you are is the center of the universe.”
Efter halva programmet är det som om hon tar några dagars inspelningspaus: hon återvänder med en ny och förkyld röst när hon drar berättelserna om kraven och framgångarna.
Och nu spolas för första gången de många detaljerna om hur hon är klädd, som om hon för första gången vågar vara naken, och pratar fram det ena efter det andra som verkligen hörs. ”Jag kunde inte föreställa mig att man kan göra karriär och ha barn.”
Gå till toppen