Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonglerar med livets frågor

Sedan Magnus Jarlöv lämnade Volvofabriken i Torslanda har det mesta handlat om att sprida glädje och skratt. Men i botten finns ett allvar.
"Det handlar om att ifrågasätta. Vad vill vi egentligen? Vart är vi på väg?"

Under några år i mitten av 2000-talet pendlade Magnus Jarlöv mellan Stockholm och Durban i Sydafrika. I arbetet med barn som levde vind för våg på gatan var misär och våld vardag.
– I Kapstaden finns turism, Durban är mer av ett svart hål. Ingen bryr sig, berättar Magnus Jarlöv, som påverkades starkt.
– Jag blev supercynisk av att se hur världen fungerar.
Han växte upp i Frölunda och fick jobb på Volvo direkt. Kvällskurser i teater var svårkombinerat med skiftarbete – men det gick. 25 år gammal flyttade han till Norrköping och började plugga till teaterpedagog. Det var också där uppdraget kom som öppnade dörren till det han skulle ägna en stor del av framtiden åt – kulturarbete med funktionsnedsatta.
– Vi skulle ha en helgkurs och planerade en massa. När vi kom dit var det bara att hiva allt, det tog en sekund. Läxan blev att det handlar om människor, inte läroplaner.
En föreställning med Cirkus Cirkör i Stockholm fick många bitar att falla på plats. Under studierna hade han bildat och turnerat med gycklargruppen Jauvet. Nycirkusen på scenen hade allt och med Magnus ord "nästlade" han sig in. När Cirkus Cirkör flyttade från Söder till Botkyrka blev han ansvarig för arbetet med funktionsnedsatta.
Hur kan konster och clowneri hjälpa?
– Självförtroende. På en vecka går det att åstadkomma det som tar år med vanlig träning. Många har fått höra hela livet att de inte kan, men vi visar at det är ok att misslyckas. Det blir ett glitter i ögonen och då växer man som människa.
Med Clowner utan gränser har Magnus jobbat med barn i både Jordanien och Burma. Efter resorna till Burma vändes också den där cynismen till något positivt.
– Det var kärleken bland människorna där. Jag tror att det är så – den som inte har något, ger allt – och det fick en att inse ett och annat. Det var också när jag kom hem jag träffade Pia.
På väg genom gränskontrollen till det hårt styrda Burma var det flera gånger nära att gå illa. För under alla cirkusprylar i resväskan låg böcker till demokratirörelsen. Hur lösa det?
– When shit hits the fan, just juggle. Och det funkade!

Magnus Jarlöv

Ålder: 44 år.
Familj: Frun Pia Jarlöv och dottern Stina, fem år.
Bor: Hus i Ingelsträde sedan slutet av 2013.
Aktuell: Regissör bakom föreställningen Demonryttaren.
Titulerar sig: Clown, eldartist, fakir, jonglör och trollkarl.
Spelar: Digidiroo, gitarr, dragspel, mandolin och DJ:ar.
Axplock ur CV:et: Grundare varietégruppen Clownen Brinner. Ledare för Cirkus Cirkörs verksamhet för funktionshindrade. Skådespelare Sommarteater på Krapperup. Styrelsemedlem Clowner utan gränser.
Gå till toppen