Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många hyr ut utan lov

Lagen är tydlig. Vid uthyrning av boende krävs ett okej från förening eller hyresvärd.
– Förekommer uthyrning så sker det nog under jord, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Det gör i så fall det svårt att veta hur vanligt det är med otillåtna korttidsuthyrningar via sajter som till exempel Airbnb.
På fastighetsbolaget MKB i Malmö är man dock medveten om problemet.
– Jag är rätt övertygad om att våra lägenheter hyrs ut via Airbnb. Vi har hittat en del där också, men det skulle ta för mycket resurser att leta aktivt, säger juristen Lars-Gunnar Larsson.
På MKB har man valt att varna de aktuella uthyrarna genom att skicka hem informationslappar.
Även organisationen Bostadsrätterna i Sverige, en intresseorganisation för Sveriges bostadsrättsföreningar, ger råd till sina medlemmar angående otillåten korttidsuthyrning. Däremot är det svårt att bedöma i vilken omfattning uthyrningen sker.
– De som ringer är ju de som är upprörda, säger informationschefen Mats Lindbäck.
Särskilt många tog chansen att tjäna lite extra pengar när det var Eurovision i Malmö 2013. Antalet uthyrare har ändå fortsatt att öka, med 31 procent jämfört med för ett år sedan. 624 Malmöbor hyrde den 1 juli ut en säng, soffa, lägenhet, villa eller ett annat skrymsle.
Men reglerna är olika för vilken typ av boende du erbjuder. Kort sammanfattat: vill du tjäna pengar på att hyra ut villan, fritidshuset eller ett rum i den alldeles för stora lägenheten? Inga konstigheter. Gäller det hela din hyres- eller bostadsrätt? Se upp.
Enligt hyreslagen krävs beaktansvärda skäl för att få hyra ut hyresrätten i andra hand. För bostadsrätter krävs bara "skäl" och vilken typ av skäl som godtas är godtyckligt och kan variera.
– Jag tror hela åsiktsregistret finns bland våra medlemmar. Det finns också de som inte ser några problem alls med sådana uthyrningar, säger Mats Lindbäck, informationschef på Bostadsrätterna,
Andreas Persson på Hyresgästföreningen kan däremot intyga att de större fastighetsägarna till hyresrätter inte är särskilt positiva till korttidsuthyrningar som de via Airbnb.
– Man kan ju snabbt konstatera att det då inte handlar om ett beaktansvärt skäl. Lagstiftningen grundar sig i att hyresvärden har valt att hyra ut till en viss person och då vill ha koll på vem som bor i lägenheten.
Vad blir konsekvensen om man hyr ut utan lov?
– Normalt sett föregås det av en varning, men har uthyrningen varit till exempel en hel sommar så kan man bli av med kontraktet, säger Andreas Persson.
Även bostadsrättsföreningar har möjlighet att gå hårt åt sina medlemmar.
– De som inte bedriver någon långvarig uthyrning inser ofta att så får de inte göra och slutar med uthyrningen, men upprepas uthyrningarna lever man farligt, säger Mats Lindbäck.
Han menar att det inte är någon tvekan om att det blivit vanligare att människor hyr ut sin bostadsrätt via till exempel Airbnb för en kortare period.
Förutom att uthyraren ofta inte ber om lov ser han även ett annat problem. Nämligen att uthyrningsperioden är så kort att någon förhandsprövning av bostadsrättsföreningen sällan hinner göras.
– Den processen tar ju lite tid. Och när man väl får ett positivt eller negativt besked, då har sannolikt Airbnb-gästen flyttat.
Läs också Skåningarna väljer att hyra ut via populär sajt

Olika regler beroende på boende

Tillstånd. Viktigt att tänka på är att be om lov hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut. Vid otillåten uthyrning kan du riskera att bli uppsagd. Att hyra ut soffan, ett rum, villan eller fritidshuset är däremot fritt fram.
Skäl. Nekas du tillåtelse kan du vända dig till hyresnämnden. Beaktansvärda skäl som godkänns: att studera eller arbeta på annan ort, längre utlandsvistelse, flytta ihop på prov eller att få vård på sjukhus.
Skatteregler. Hyresintäkter som överstiger 40 000 kronor är skattepliktiga. Däremot får du göra avdrag för hyra som du själv betalar in. Vid uthyrning av villa eller ett fritidshus kan du göra ytterligare avdrag.
Källor: Hyresgästföreningen, Skatteverket.
Gå till toppen