Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En livsfarlig lekplats

Den gamla spritfabriken står nerlagd och öde men lockar till sig besökare trots det. Röster från Ödåkraborna har nu höjts för att ta tag i ortens före detta stolthet.
"Det är misär", säger Ödåkrabon Bo Persson.

Den gamla "Spritan" som, fabriken kallas för i folkmun, var en gång samhällets stolthet. I mitten av 1970-talet lades verksamheten ner och sedan dess har utseendet drastiskt förändrats.
Idag är det ett stort komplex av fastigheter som står oanvända och förfaller. Krossade fönster, kollapsat tak och gammal bråte finns överallt på området.
– Byggnaden har ju funnits här i så många år så den tillhör ju rariteterna här i byn, säger Eva Nilsson som växt upp och bor i Ödåkra.
Men storhetstiden är sedan länge förbi.
– Det är en skamfläck för Ödåkra idag tyvärr.
Redan tidigare har upprörda röster höjts angående fabrikens skick. Förra året anmäldes fastigheten och stadsbyggnadsnämnden hotade ägaren med vite för de förfallna byggnadernas tillstånd. Ägaren överklagade och ärendet har nu fastnat hos Länsstyrelsen.
– Det är ett bygglovsärende och borde ha varit klart. Men det kommer förmodligen vara klart ganska snart efter sommaren, säger Erik Molander, jurist på Länsstyrelsen.
När tidningen åker dit står första bästa dörr vidöppen och det är inte svårare än att ta ett steg för att komma in på området.
Ödåkrabor berättar om hur ungdomar använder platsen som en frekvent tillflyktsort. Närmare tre hektar med flera hus och otaliga mörka utrymmen kan verka lockande.
– Det minsta man kan kräva utav ägaren är att han håller området stängt åtminstone men inte ens det gör han, säger Bo Persson.
Farorna med fastigheten är uppenbara. Glasskärvor täcker marken och rostiga föremål ligger slängda varstans.
– Man ser människor som springer där dag som natt. Var vecka ligger det glas på gatan utanför, säger Bo Larsson.
– De fick ett föreläggande om att täta staketet så att ingen kommer in, resten av anmälningarna är överklagade, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck på bygglovskontoret.
Staket finns förvisso men inget som egentligen hindrar någon från att ta sig in. Om Länsstyrelsen fattar ett beslut måste ägaren åtgärda alla brister som fastigheten anmälts för.
– Min far jobbade där förr i tiden. Jag är glad att far inte lever för han hade blivit förtvivlad av detta, säger Eva Nilsson.
HD har under flera dagar försökt nå ägaren Cay von Thun und Hohenstein och hans företag Richbay Industri AB men de har inte kunnat nås.
Gå till toppen