Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ålderskontroll i butik gör comeback i höst

I höst kommer kommunen att skicka in myndiga personer med ungt utseende för att se om de krävs på legitimation vid köp av alkohol och tobak. Det har man inte gjort sedan 2009.

Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Det var 2009 som Justitieombudsmannen, JO, konstaterade att så kallade provköp, numera benämnt kontrollköp, inte hade stöd i lagstiftningen.
Att myndigheter skickar in myndiga ungdomar med ungt utseende för att försöka handla tobak och alkohol och se om de krävs på legitimation skulle kunna ses som dold myndighetsutövning.
Höganäs kommun använde sig av metoden fram till att JO:s utlåtande kom, men upphörde sedan och gick över till vanlig tillsyn.
Men i höst drar man igång igen.
Den 1 maj förra året infördes nämligen nya bestämmelser om kontrollköp i lagarna som reglerar försäljning av alkohol-, tobak- och receptfria läkemedel.
– Det är återigen lagligt och vi kommer att börja med detta under hösten, säger Ulf Frick, livsmedelsinspektör i Höganäs kommun.
I praktiken handlar det om att nyligen myndiga personer med ungt utseende betalas av kommunen för att genomföra kontrollen. Men samtidigt – skulle butiken inte kräva legitimation vid köpet riskerar de inte några sanktioner.
– Det stämmer. Det är straffritt, men samtidigt kommer vi ju att upplysa butikerna om detta och bara att risken finns kommer nog att få effekt. Det är lite som med fartkameror, säger Ulf Frick.
I dag sker tillsyn så att lagar och regler som finns kring försäljning av försäljning av alkohol-, tobak- och receptfria läkemedel följs.
Sedan november 2009 ingår också tillsyn av försäljning av receptfria läkemedel, när det då blev tillåtet att andra än öppenvårdsapoteken fick sälja sådana.
Enligt Ulf Frick finns idag 25–30 ställen som säljer alkhol och tobak i kommunen, varav åtta även säljer recepfria läkemedel.
Gå till toppen