Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Parrelationer blir lätt ojämställda och barnet mer utsatt"

Mamma, pappa, barn... Nej, Sara Elgeholm drömde om att bilda familj, men hon ville dela föräldraskapet med fler vuxna utan krav på romantiska band. I en serieroman skildrar hon öppenhjärtigt utmaningarna längs vägen till målet.

Serietecknaren Sara Elgeholm hade tidigt drömmar om barn och familj. Men inte en kärnfamilj enligt den heterosexuella tvåsamhetsnormen.
Serietecknaren Sara Elgeholm, 40 år, bodde sju år i Malmö, där hon bland annat gick på Kvarnby serieskola. För två år sedan flyttade hon till Göteborg.
För att göra vardagen lättare och öka tryggheten önskade hon att flera vuxna skulle leva tillsammans och dela ansvaret för barnet. Hon hoppades på kärlek i familjebildningen, men inte sexuell, romantisk kärlek.
– Kärnfamiljskonstruktionen stämde inte med vad jag önskade, säger Sara Elgeholm. Parrelationer blir lätt ojämställda och barnet mer utsatt om den ena föräldern plötsligt försvinner på grund av skilsmässa eller dödsfall.
När hon närmade sig 35 gick hon på Kvarnby serieskola i Malmö och levde flersamt. Hon kunde ha flera relationer samtidigt och värderade inte sexuella förbindelser högre än vänskap.
Men hon hade ännu inte mött någon som delade hennes barnlängtan och samtidigt var villig att leva med henne i en så kallad "stjärnfamilj".
Då beslöt hon att ändå sätta igång och försöka bli gravid på egen hand. Samtidigt började hon teckna en seriedagbok om allt hon gick igenom. Hon publicerad den i realtid på sin blogg.
– Jag tänkte att om jag startade livsprojektet även som en serie så kanske det skulle hända något mer. Tecknandet var både ett sätt att bearbeta tankarna inför att bilda familj och göra det mer känt att jag sökte någon att göra det med.
Genom seriedagboken ville jag vidga begreppet familj och visa hur en familjebildning kan se ut när man inte drömmer om att fylla mamma, pappa, barn-mallen.
I serierna beskriver hon de mellanmänskliga såväl som de juridiska prövningarna för den som vill hitta ett alternativt sätt att leva med barn.
– Min familjedröm skiljde sig från familjenormen i samhället. Genom seriedagboken ville jag vidga begreppet familj och visa hur en familjebildning kan se ut när man inte drömmer om att fylla mamma, pappa, barn-mallen.
Sara Elgeholm var inställd på att det skulle bli svårt att hitta en andra vårdnadshavare och fler medföräldrar till sitt planerade barn.
– Till slut var det ändå möjligt, men tänk att ställas inför ett projekt som är livslångt och finna en föräldraroll innan det ens finns ett barn som växer och säga "Jamen visst, nu kör vi!"
Hon såg detta som den största utmaningen i familjebildningen, men det allra tuffaste visade sig snart vara att bli gravid.
Ur Sara Elgeholms serieroman "Jag drömde att jag var gravid i natt", utgiven av Galago förlag.
Seriedagboken fick ett oväntat fokus på ofrivillig barnlöshet. Det blev en berättelse om en allt desperatare jakt på spermadonatorer, inseminationer både i hemmet och på en dansk klinik, besvikelser när mensen kom, positiva graviditetstester och förnyat hopp, missfall och fertilitetsutredning.
Tonen blev allvarligare än hon planerat. Teckningar av de mest dråpliga situationer varvades med bilder av smärtsamma stunder.
– Det är svårt att i förväg sätta sig in i hur det är när längtan är så stark men månaderna bara går. När jag väl blev gravid kunde jag inte känna enbart glädje, utan rädslan och oron satt kvar ett bra tag efter att barnet var fött. Längs vägen förstod jag att många delar dessa erfarenheter.
Efter många försök blev Sara Elgeholm äntligen gravid och 2011 föddes bebisen på sjukhuset i Malmö. Då fanns också en tydlig familj kring barnet med flera vuxna.
Nu har seriebloggen som spände över två års tid blivit serieromanen "Jag drömde att jag var gravid i natt", som även innehåller nytt material om graviditeten och förlossningen. Tankarna på en bok fanns tidigt, men efter barnets födelse tog familjelivet först all plats.
Det finns ju inga garantier, men det finns det väl aldrig — oavsett familjeform. Men barn är bra på att binda föräldrarna till sig.
För ett par år sedan flyttade Sara Elgeholm till Göteborg där hennes något förändrade stjärnfamilj nu bor i ett kollektiv med två andra barnfamiljer. Hon tycker det fungerar utmärkt och har bara mött positiva reaktioner från omgivningen på att de är flera föräldrar som till exempel delar på dagishämtningar.
Sara Elgeholm välkomnar att det nästa år blir möjligt för ensamstående kvinnor att få assisterad befruktning i Sverige. Men hon efterlyser en lagändring som gör att ett barn också kan ha fler än två vårdnadshavare.
I boken återges många funderingar kring tilliten i en stjärnfamilj. Vem finns där när det verkligen gäller?
– Jag tänkte mycket på det innan det fanns ett barn, säger Sara Elgeholm. Det finns ju inga garantier, men det finns det väl aldrig — oavsett familjeform. Men barn är bra på att binda föräldrarna till sig.
Gå till toppen