Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya rutiner efter utsläpp

För några veckor sedan rann orenat avloppsvatten rakt ut i havet i Arild, efter att ett felkopplat larm i en pumpstation inte löst ut. Hädanefter ska larmen på alla 79 pumpstationer i kommunen testas två gånger per år.

Som tidningen tidigare har rapporterat var det på torsdagen den 9 juli som ett spänningsfall fick pumparna i stationen i Arild att stanna. Men larmet löste aldrig ut och VA-avdelningen fick kännedom om saken först på måndagen efter. Under tiden rann cirka 521 000 liter orenat avloppsvatten ut i havet.
Miljöavdelningen anmälde någon dag senare händelsen till åklagare som ett misstänkt miljöbrott. Till dags dato har någon utredning inte startat.
– Men vi kommer att titta på den och sedan ge utredningsdirektiv till polisen som då lämpligen genomför förhör för att ta reda på vad som skett och varför, säger kammaråklagare Christer Forsman på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Men bilden är redan ganska klar, enligt kommunens VA-chef Fredrik Arthursson:
– Det var en elledning som var felkopplad. Vi arbetade med elcentralen där förra året och sannolikt är det då misstaget har skett, säger han.
I kommunen finns 55 pumpstationer för avlopp, tio för dagvatten och 14 för dricksvatten. I varje station finns flera larm som ska lösa ut beroende på om någonting går fel.
Finns risken att fler larm är felkopplade?
– Vi har inte haft tid att kolla alla, men vi har tittat på om det är någon station vi inte fått larm från på länge. Vi har också tagit fram nya rutiner och hädanefter ska larmen på alla stationer testas två gånger per år, säger Fredrik Arthursson.
Många av pumpstationerna byggdes på 1960- och 70-talet och är i behov av renovering och modernisering.
– Vi hinner med ett par stycken per år och följer en prioriteringslista.
Gå till toppen