Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Nytt bibliotek i Grevie

Det är över ett år sedan det gamla stängdes. Nu är det klart att det blir ett nytt bibliotek i Grevie. Och det är ett annorlunda koncept som presenteras.

Våren 2014 stängdes Backaskolan i Grevie, och biblioteket som var placerat i skolans byggnad. Sedan dess har Grevieborna längtat efter en ny plats att kunna låna böcker på. Och nu är det klart. I december öppnar ett nytt folkbibliotek, som kommer vara placerat i anslutning till Ica-butiken i byn.
– Det blir en mötesplats. Man kan gå ned och handla och samtidigt gå in och låna böcker, säger Henrik Andersson, bildningschef i Båstads kommun.
Inspirationen för upplägget har man hittat i London.
– Där bygger man biblioteken nära service och handel, platser där människor är och dit man enkelt kan ta sig.
Henrik Andersson är glad att man äntligen har hittat en lösning.
– Jag tror det här blir uppskattat hos alla som bor i Grevie. Det är beklagligt att man inte har haft tillgång till ett bibliotek under den här tiden, men nu känns det väldigt bra att vi kan presentera den här lösningen.
Bjärepunktens Ica-handlare Johan Claar och Annalena Sonekvist Claar är förväntansfulla inför det som väntar.
– Vi fick en förfrågan för ett år sedan från kommunen. Vi tyckte direkt att det kändes som en spännande idé, säger Johan Claar.
I småländska Lidhult finns ett liknande upplägg.
– Vi har haft en nära dialog med Ica-butiken i Lidhult. Där har lösningen varit väldigt uppskattad, säger Annalena Sonekvist Claar.
Tillgänglighet blir ett nyckelord.
– Eftersom biblioteket ska ha öppet samma tider som vi har i butiken så kommer det gå att låna böcker 365 dagar om året. Om du vill låna en bok på julafton så går det bra, säger Johan Claar.
Även bibliotekschef Kent-Åke Rayner ser med tillförsikt fram emot öppningen.
– Det optimala hade naturligtvis varit att ha biblioteket i en egen lokal men det är alltid en fråga om pengar. Jag tror det här upplägget kan bli riktigt bra.
Men det finns fortfarande några oklarheter.
– Vi får se hur ofta det blir bemannat, men det kommer vara självservice, där man lånar i automat med sitt lånekort eller med sitt personnummer, säger Kent-Åke Rayner.
I anslutning till biblioteket ska Ica-handlarna också öppna ett café. Bibliotekslokalen kommer även att kunna nyttjas av föreningslivet för möten och andra aktiviteter.
Biblioteksfilialen i Västra Karup kommer också att öppnas upp under hösten.
Gå till toppen