Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Strokedrabbad kvinna nekades ambulans

En strokedrabbad kvinna från Landskrona nekades ambulans och fick åka färdtjänst till akuten i Lund. Sedan dröjde det över åtta timmar innan en läkarundersökning gjordes och diagnosen stroke konstaterades.

Händelsen inträffade i slutet av oktober förra året.
Kvinnan började må dåligt redan under eftermiddagen. Fram mot kvällen blev hon mycket sämre och började sluddra. En anhörig larmade SOS och efter tio minuter kom en ambulans. Men istället för att ta med kvinnan till sjukhus ringde de efter färdtjänst. 
Färdtjänst kom fram till lasarettet i Lund med kvinnan klockan 01.20. Sedan dröjde det över åtta timmar innan en första läkarundersökning gjordes. Då kunde kvinnan inte längre gå och anhöriga berättar att hennes ena ögonlock och mungipa hängde.
Vid 11.30 gjordes en skiktröngten och läkare konstaterar att kvinnan drabbats av en stroke. Sedan fick kvinnan vänta i sju timmar innan hon skickades vidare till Landskrona lasarett där hon blev inlagd.
Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot ambulanssjukvården i Region Skåne och Skånes universitetssjukhus. Men kvinnans ambulansjournal saknas, så Ivo kan inte bedöma om ambulanspersonalen agerade korrekt när de nekade kvinnan transport till sjukhus.
Ivo är också kritisk till den långa väntetiden på akuten. Enligt Region Skånes vårdprogram ska propplösande behandling av stroke inledas inom 4,5 timmar. Inom den tiden ska patienter med symptom på stroke behandlas med högsta prioritet. 
Sedan händelsen har ambulanspersonal genomgått en utbildning för att göra diagnostiken av stroke så säker som möjligt.
Akutmottagningen i Lund skriver i ett yttrande att det var hårt tryck på akuten vid tillfället, men att väntetiden inte var acceptabel. Enligt sektionschefen har akuten nu genomfört åtgärder för att korta väntetiderna till en första läkarbedömning.
Gå till toppen