Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I alkoholens skugga

Systembolagets vd inledde med att tala om alkohol. Bolaget beskrev Magdalena Gerger så här: ”Vars roll det är att skapa balans i samhället kring alkohol”. Hon framställde situationen som om alkoholpolitiken är framgångsrik. Det är lögn. Alkoholens skadeverkningar tilltar och är ett växande problem sedan den restriktiva alkoholpolitikens övergavs.
Magdalena Gerger.Bild: Sveriges Radio
Hennes intresse under uppväxten var idrott. Hon ägnade sig åt gymnastik och skidåkning. I en skidbacke i Österrike mötte hon sin kanadensiske man. Efter studier på Handelshögskolan flyttade de till London. Där fick hon två barn och ”nya perspektiv på livet som chef och som människa”.
Därpå blev det mer som en lektion i chefskap. Den verkade gå ut på att om cheferna tar väl hand om de anställda så tar de anställda väl hand om kunderna. Genialt! Så har Gerger arbetat på Ikea – som styrelsemedlem. Det blev en hel del managementtuggande med inslag av väckelsemöte.
När hon återknöt till arbetet som Bolagets chef var det enda hon erbjöd de floskler som upprepas om och om igen utan att komma i närheten av de verkliga problemen. Hon framställde sig som socialt engagerad. ”Jag brinner för mentorskap”, sa hon. Vore det inte lämpligare om hon brann för de utslagna, de misshandlade kvinnorna, barnen utan barndom – alla dessa som lever i alkoholens skugga?
Gå till toppen