Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fast hemma i väntan på utredning om hjälp

I snart sju månader har Lennart Åberg väntat på beslut om personlig assistans. Under tiden har han inte kommit ut på promenad en enda gång.
– Jag är så knäckt, säger Lennart Åberg.

I sju månader har Lennart Åberg väntat på att få komma ut på promenad. Utredningen om personlig assistans dröjer och han har inte råd att köpa tjänsten själv.Bild: Sara Johari
Lennart Åbergs kamp för personlig assistent började i januari 2014 när han fick en hjärnblödning. När han kom ut från rehabiliteringen på Orup, skrev läkarna där ett intyg om att han behövde en personlig assistent. Ända sedan dess har han sökt om det - från Försäkringskassan och sedan från kommunen.
I november förra året bröt han höften, och hans tillstånd försämrades. Idag sitter Lennart Åberg i rullstol. Hans högra sida är förlamad, så han tar sig framåt genom att dra rullstolen med vänster ben. På det viset kan han röra sig lite inne i huset, men ut kommer han inte.
Lennart har rätt till färdtjänst, men använder det sällan eftersom han inte kan ta sig nerför trappan och ut till bilen själv. Han har också rätt till rehabiliteringsträning, men för att kunna träna så krävs det att han har någon med sig som kan hjälpa honom upp i träningsmaskinerna. Personalen på plats hinner inte det.
– Jag har inte varit ute på promenad sedan november förra året. De tar upp mig på morgonen, och sedan sitter jag här hemma tills de kommer och hjälper mig i säng på kvällen. Jag vill kunna åka till Lilla Torg och äta ibland, säger Lennart Åberg.
Han får hjälp med sina grundläggande behov av hemtjänsten, som är hos honom minst åtta gånger varje dag enbart för att hjälpa honom att gå på toaletten. I de utredningar som gjorts av hans hjälpbehov, bedöms att han bland annat inte klarar att laga mat, komma ur sängen, klä på sig, duscha, raka sig, resa sig ur rullstolen eller stå upp utan att få stöd av en annan människa. Hemtjänsten tvättar också kläder och städar ibland.
Försäkringskassan har prövat hans fall och kommit fram till att de inte ska betala för någon personlig assistans. Lennart Åberg bedöms nämligen inte ha behov av hjälp de tjugo timmar i veckan som krävs för att Försäkringskassan ska ge ersättning.
Nu är det Malmö kommun som prövar hans ansökan. Den inkom den 28 januari i år.
– De flesta beslut vill man ha klart inom tre månader. Allt som är över det kan jag tycka är lite långt, säger Susanna Ramberg, chef för avdelning bistånd inom vård och omsorg på stadsområde Öster.
Under tiden Lennart Åberg har väntat på ett beslut, har han fått hjälp sin före detta kollega Istvan György . Han kör Lennart till affären för att handla, han har också följt med till rehabiliteringsträning och på läkarbesök. Han städar, tvättar och går ut med Lennart Åbergs hund.
Istvan György bor för tillfället gratis hos Lennart Åberg som tack för hjälpen, men annars får han inget betalt för det han gör. Han har ett byggjobb på dagarna.
– Jag hjälper honom gärna, men jag behöver också ha en inkomst, säger Istvan György.
Just nu är Istvan György i Ungern på semester i tre veckor. Lennart kan inte handla själv, och han har inte råd att köpa hjälp.
– Istvan köpte yoghurt, så det äter jag när han är borta, säger Lennart Åberg.
De båda är överens om att när/om Lennart Åberg får rätt till personlig assistens, så ska Istvan György jobba som det. Men utredningen drar ut på tiden.
– Jag är så knäckt så jag sitter och gråter varenda jävla dag, säger Lennart Åberg.
Enligt reglerna om personlig assistans ska utredningen göras skyndsamt.
– Enkla ärenden kan ta en månad eller två. Men är det komplikationer eller man behöver få in allehanda intyg, så tar det lite tid. Jag är medveten om att det ibland har varit lite för lång tid, säger Susanna Ramberg.

Personlig assistans

En person, barn eller vuxen, med en svår funktionsnedsättning kan få personlig assistans. Det är ett individuellt anpassat stöd som ges av ett begränsat antal personer.
Man kan få hjälp både med grundläggande behov (personlig hygien, äta, klä av och på sig, och kommunicera med andra) och med övriga behov, som matlagning, städning, läkarbesök osv.
Både kommunen och Försäkringskassan kan bevilja personlig assistans.
Källa: Försäkringskassan
Gå till toppen