Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från drömmar till matematiklektion

Magnus Böcker chef för Singapores börs.

Magnus Böcker.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman
Singapore fyller 50 år samma dag som Magnus Böcker, chefen för Singapores börs, sommarpratar.
Han, som kommer från Karlskoga, bor i Singapore sedan länge och där är, berättar han, alla stolta över sitt land, för förr var de fattiga och nu är de rika. I första låten slår Sten & Stanley an att "Det jag vill, det kan jag nog få tusenfalt" och Böcker berättar om mannen som lärde honom allt om företagande, det vill säga farbror Arne som jobbade långa dagar och tog kort semester.
Rösten blir ännu ljusare när han framkallar cykelolyckan han drabbades av som tolvåring, eftersom han för ersättningen han fick för sveda och värk kunde satsa pengar på aktier.
Han prisar motorsporten ("för där leder forskning och träning till förbättring") och njuter av "känslan man får när kassaapparaten rasslar till just för att man levererar, ja, ni som lyckas vet vad jag talar om".
Han lovordar Singapores skola ("där får eleverna inte ha keps") och berömmer landets politiska stabilitet, trots att de flesta anser att landet drivs djupt odemokratiskt.
Berättelsen om när han fick cancer landar i slutsatsen att vi måste bota cancer till en lägre kostnad än i dag. "Alla ni som satsar på det är hjältar."
Så programmet som börjar allmänbildande om en killes drömmar nöjer sig till slut med att bli en 53-årig lärares kliniska matematiklektion.
Gå till toppen