Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med kunskap på menyn

Magnus Nilsson
Kock

Bild: Erik Olsson
Kocken Magnus Nilsson driver en framgångsrik restaurang i Åre. Om den och om sin karriär talar han mycket lite i sitt sommarprogram.
Istället serverar han en avsmakningsmeny av bilder: en förstukvist i barndomen där timotejdoft blandar sig med smaken från färskost, ett rum i Paris där han bjuder på kebab spetsad med svart tryffel, en stubbe i den regn- och knottbemängda jämtländska skogen.
En välkomponerad meny har en röd tråd. Här är det kunskapsöverföring. Magnus Nilsson har spelat in sitt program på fäboden Myrbodarna. I en ljudillustration separerar han och fäbodjäntan Anita Myr skummjölk och grädde till ljudet av en brummande och plingande separator.
Nilsson pratar om betydelsen fäboden hade, något betydligt mer fundamentalt än att ”hänga runt i pittoreskt agrart samkväm” som han uttrycker det. Fäboden som ett led i matproduktionen är, liksom separatorn, en anakronism. Eller kan den – om kunskapen om dess funktion överlever – vara en viktig kugge i en framtid där de globala transportsystemen kraschat?
Från fäbodens horisont väcker Magnus Nilsson relevanta frågor om matproduktion, ekonomi och om sin egen kockgärning. Han har ett associationsrikt språk, en noggrann formuleringsförmåga som gör att dofterna, smakerna och bilderna han beskriver träder fram. Sommar med honom ger mersmak, som en god måltid.
Gå till toppen