Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På tur med Pyttetåget

Fem gånger varje dag kör Staffan Axeldahl från järnvägsmuseet till hembygdsparken och tillbaka. Ett jobb där han möter många glada miner.

Staffan Axeldahl plingar i sin klocka och Pyttetåget börjar rulla. Förbi sjukhuset och över bron in mot stan. Första stopp är på Stortorget.
– Det är ett jättetrevligt jobb, man har bara nöjda kunder, säger Staffan Axeldahl som i år kör tåget för första gången.
Arbetsdagarna börjar strax innan tolv då han gör i ordning tåget för avfärd från järnvägsmuseet klockan tolv. Kvart i tolv dyker de första passagerarna upp, det är Ulrica Jonsson och sonen Elis från Göteborg.
– Det är jag som tycker att vi ska till Hembygdsparken. Jag tyckte vi skulle göra något annat än järnvägsmuseet, säger Ulrica Jonsson.
Elis Jonsson har på två dagar hunnit med att besöka järnvägsmuseet två gånger på två dagar. Och ytterligare en gång till blir det.
Trots mycket folk i stan under sommaren har inte Staffan några problem att ta sig fram med tåget.
– Jag använder klockan. Då brukar folk flytta på sig med ett leende säger han.
I hytten sitter en fläkt, den är guld värd när det är varma dagar. Bästa vädret för Pyttetåget är aningen molnigt, då kan det vara fullt på tåget.
– Det har varit fullt ett par gånger både i juli och i augusti.
Förutom att köra barn, deras föräldrar och mor- och farföräldrar så hyrs tåget ibland privat. Bland annat har Staffan Axeldahl kört ett äldreboende och en möhippa.
– Det är aldrig några problem här. Och skulle det vara så gäller det bara att säga till lite snällt, säger Staffan Axeldahl, och rullar mot hembygdsparken.
Sista turen går den 26 september då Pyttetåget går i ide.
Gå till toppen