Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre tvingas tillförsörjningsstöd

De senaste åren har kommunens kostnader för försörjningsstöd ökat, men nu ser trenden ut att ha vänt nedåt. Även antalet hushåll med stöd minskar jämfört med förra året.

I juli månad betalade kommunen ut 791 000 kronor i försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag.
231 personer i 127 hushåll tog del av stödet.
Relativt sett är det glädjande siffror. För det betyder att trenden med ökande bidrag som pågått sedan 2012, fortsatte över 2013 och 2014 därmed ser ut att vara bruten.
Samma månad 2012 betalades det ut 692 000 kronor. I juli 2013 var kostnaden 861 000 kronor för att bli än högre i juli 2014 – 893 000. Kostnaden nu i juli var drygt 100 000 kronor lägre.
Jämför man första halvåret 2015 med första halvåret 2014 har det utbetalade beloppet sjunkit med närmare 13 procent, från cirka 6,5 miljoner kronor till cirka 5,7 miljoner kronor, enligt statistik från socialförvaltningen i Höganäs.
Även när det kommer till antalet hushåll och personer med stöd ser trenden liknande ut. Ökning 2013, ökning 2014, för att i år sjunka.
Utvecklingen följs noga men minskningen har ännu inte hunnit analyseras på djupet. En tänkbar förklaring tror Tina Sjödahl, enhetschef på socialförvaltningens ekonomi- och flyktingenhet, kan hänga samman med den sjunkande ungdomsarbetslösheten.
Hon bedömer att mellan 10 och 20 procent av de som får försörjningsstöd är ungdomar.
– Vi har jobbat väldigt mycket med det i Höganäs. Att Arbetsförmedlingen finns på plats här underlättar också kontakten och möjligheten att kunna hjälpa ungdomar till en försörjning, säger hon.
Den stora gruppen med försörjningsstöd är dock medelålders. En grupp vars försörjningsproblem ofta har komplexa och mångbottnade orsaker.
– I grunden handlar det om arbetslöshet av olika orsaker och att många varken matchar kraven för a-kassa eller sjukersättning från Försäkringskassan.
Tina Sjödahl menar att Finsam, som är ett samordningsförbund där bland andra Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Utvecklingscentrum och socialförvaltningen ingår, har jobbat stenhårt för att hjälpa gruppen med försörjningsstöd.
– Det kan vara så att det arbetet har gett resultat nu. För vi lyfter på alla stenar. Allas ambition är att hitta en långsiktig lösning och ofta handlar det om att få till en social rehabilitering utifrån varje individs behov och då är samarbete väldigt viktigt, säger hon.
Gå till toppen