Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

M stödjer SD i frågan om politisk reklam

Moderaterna i Skåne är kritiska till Skånetrafikens beslut att stoppa Sverigedemokraternas reklamkampanj mot tiggeri.
– Det är olyckligt när man godtyckligt utesluter politiska budskap, säger Stefan Lindhe (M), gruppledare i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Stefan Lindhe tycker att Skånetrafiken är ute på farlig mark när de på tjänstemannanivå bestämmer vilka politiska reklamkampanjer som får komma fram.
– Vilket politiskt budskap ska stoppas nästa gång? Det är en demokratisk grundprincip som man åsidosätter när man agerar smakdomare, säger Stefan Lindhe.
Justitiekanslern fick över femtio anmälningar efter att Sverigedemokraternas kampanj satts upp i Östermalms tunnelbanestation. Men bara efter ett par dagar kom beslutet från JK att förundersökning inte inleds, då innehållet inte kan uppfattas som ett tryckfrihetsbrott.
Läs mer: Skånetrafiken säger nej till SD-kampanjen
Stefan Lindhe tycker att JK har gjort rätt avvägning.
– JK har mycket tydligt påpekat att det som bland annat Skånetrafiken gör är oförenligt med den svenska lagstiftningen och den politiska modell vi har med fri åsiktsbildning.
Han menar att samhället generellt har blivit mer polariserat och säger att migrationsfrågan och tiggeriet ligger bakom splittring i samhället.
– Vi kan inte stoppa åsikter. Tycker man inte om innehållet ska man bilda opinion genom att skriva insändare, prata i radio och med grannar, säger Stefan Lindhe som tycker att det är upp till allmänheten att bestämma när reklam har gått över gränsen.
Gå till toppen