Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Galleri Moment går före Nobel

För konstnärinnan Ullastina Larsson väntar en intensiv höst.

Det är färgsprakande tavlor med motiv från Landskrona som Ullastina Larsson ställer ut på Galleri Moment.
– Det är mina känslor som återspeglas i tavlorna. Jag är mycket intensiv och det är intensiva och starka färger i många av tavlorna. Jag har bott många år i Landskrona och försökte hamnen och hela staden har gett mig inspiration, säger hon.
Hon målar i vinyl, som är en mattare färg an akryl.
– För mig fungerar det utmärkt att mål i vinyl. Ofta målar jag över eller drar ut färgerna så mycket jag kan. Jag försöker gestalta mitt eget känsloliv i de här tavlorna. Det kan uppfattas lite burdust, men jag vill bara vara rak och direkt, förklarar hon.
Förra året fick hon ett telefonsamtal som hon aldrig kommer att glömma.
– Det var Kungliga vetenskapsakademin som ringde och frågade om jag ville måla diplomen till nobelpris varje år under de närmaste tre åren. Först trodde jag det var någon som skojade med mig, men när jag förstod att det stämde så blev jag både stolt och glad, säger hon.
Då fick hon måla diplomen till de tre pristagarna i kemi. Då var diplomet i vinrött skinn.
I år ska hon måla diplomet till vinnaren eller vinnarna i fysik.
– Jag får inte reda på hur många pristagare det blir förrän i oktober. Innan dess måste jag börja måla för att veta ungefär hur de ska se ut. Årets skinn är mörkblått, säger hon.
Den 10 december ska hon också sitta vid ett av borden på den stora Nobelmiddagen.
– Det är nästan otroligt att jag ska vara med där. Det är ju bara sådant man sett på tv. Vad ska man ha på sig, säger hon och skrattar.
Nästa år ska hon måla diplomet i ekonomi.
Men nu är det utställningen på Galleri Moment som kommer i första hand.
– Det är som att komma hem. Jag bodde i Munka Ljungby i över 20 år och då var jag ju inne i Ängelholm många gånger så det är härligt att få ställa ut i Ängelholm. Det ser jag verkligen framemot.
Sedan 2011 har hon varje år varit med i nordvästra Skånes Konstrunda under påsken.
Dessutom har hon tidigare ställt ut bland annat på Galleri Gamla Staden i Landskrona, Billinge Galleri och Galleri Sigma i Växjö.
Vernissagen för utställningen är lördagen den 15 augusti. Sedan varar den tre veckor framåt till och med den 5 september.
Gå till toppen