Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högeffektiv hjärngympa

Maria Strømme
Professor i nanoteknologi

Bild: Mattias Ahlm
Sommar med Maria Strømme, professor i nanoteknologi, är en höghastighetshistoria. Här finns inte tid för djupa andetag eller stickspår, och musiken känns som påtvingade pauser som Strømme hellre hade varit utan.
Lite kul därför att hon avslutar sitt program med att konstatera att hon nog lider av en obotlig Gunde Svan-diagnos: så högeffektiv att hon själv kan höra hur ansträngande det låter.
Men hon är också synnerligen engagerande, och spännande. Och för mig, vars huvud vistas långt från vetenskap och teknik, är det ett Sommar som bjuder på skön och spänstig hjärngymnastik.
Hur ska vi bota sjukdomar och hålla våra kroppar funktionsdugliga längre när jordens befolkning blir allt äldre? Hur ska vi finna en hållbar energiförsörjning som inte utarmar jordens resurser?
Enligt Maria Strømme befinner sig nanotekniken just nu i samma skede som utvecklingen av datorer gjorde på 60-talet. Svindlande med tanke på vad som hänt med datorteknologin sedan dess. Hon talar om batterier tillverkade av majsens träiga kärna, instruktiva material som säger åt kroppen att tillverka nytt brosk, ben, ja rentav nerver. Eller guldnanoskal (det får plats tusen stycken på bredden av ett hårstrå) som skickas in i kroppen för att bekämpa cancer.
Maria Strømme lyckas göra det obegripliga många nanometrar mer begripligt. Synnerligen effektivt givet Sommars kompakta format.
Gå till toppen