Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avloppskampanj går som tåget – nästan

Allt fler av de 590 hushåll i kommunen med enskilda avlopp moderniserar sina anläggningar. Men i Höganäs är kraven höga och många med 10–15 år gamla anläggningar kan framöver tvingas till nya kostsamma förbättringar.

I början av förra året drog kommunens miljöavdelning igång en kampanj som gick ut på att sätta ökat tryck på de hushåll som har enskilt avlopp. Kampanjen berörde då 100 fastighetsägare, men har sedan dess växt i antal, enligt Max Sambergs, miljöinspektör på kommunen.
– Man kan säga att vi har rotat vidare i våra papper och arkiv. Istället för 100 är det väl 150–200 nu, säger han.
Sedan kampanjen drog igång har 30 stycken byggt om sina avlopp, ytterligare 36 är i färd med att bygga om. 25 stycken har anslutit till det kommunala nätet.
– 90 enskilda avlopp som tidigare inte höll måttet gör nu det. Det är sällan som något går helt som tåget, men på det stora hela har det gått bra, säger Max Sambergs.
Ytterligare ett 30-tal fastighetsägare har gått samman i föreningar.
– Som enskild kanske man inte vill bekosta en grävning för att ansluta till det kommunala och då kan man gå ihop med grannar. Problemet är att de ofta drar ut på tiden när det ska utredas, fortsätter Max Sambergs.
För att lägga tyngd bakom sina krav kan miljöavdelningen bifoga ett viteshot om 50 000 kronor. För tre fastighetsägare rinner tiden ut vid årsskiftet.
2006 kom nya regler gällande enskilt avlopp, bland annat att så mycket som 90 procent av fosforen måste filtreras bort. Många fastighetsägare moderniserade sina anläggningar i början av 2000-talet och lever egentligen inte upp till de nya kraven.
– Höganäs är ett särskilt känsligt område. Ett nedgrävt reningsverk med extra polering landar på 150 000 kronor, men även om vi kan gå på dem som gjorde nytt för 10–15 år sedan gör vi inte det än.
Men förr eller senare kommer det.

Så ser det ut i dagsläget

Totalt finns det 590 enskilda avlopp i kommunen.
120 med direktutsläpp, vilket är sämst ur miljösynpunkt.
140 med andra mindre brister, som bör åtgärdas inom några år.
240 godkända, enligt de regler som gällde fram till 2006.
90 godkända, enligt de nya reglerna som kom 2006.
Enligt Miljöavdelningen beräknas 100–150 av de 590 att ansluta till det kommunala avloppet.
Gå till toppen