Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aktivitet och tradition – en riktig solskenshistoria

I början av 2000-talet kläckte Rekekrokenprofilen och fiskaren Gustav Björkman idén. Sedan dess, en gång varje sommar, åker ett glatt och fikasuget gäng från Revalyckans äldreboende till Gustavs plats.

Frågan är om de kunde ha prickat in en bättre dag.
– Konstigt nog brukar alltid vädret vara bra. Någon gång har det varit lite regn, men nu är det ju helt underbart, säger Birgitta Larsson, som tidigare arbetade som föreståndare på Revalyckan, men som numera ställer upp ideellt.
Det är hon långt ifrån ensam om den här dagen. Förutom de 15 boende på Revalyckan som åkt till Gustavs plats för att dricka kaffe och äta kaka med glass, finns flera från pensionärsföreningen Tre byar – Jonstorp, Farhult och Mjöhult – till hjälp i solskenet.
Det började när föreståndaren Birgitta Larsson för 10–15 år sedan semestrade i Rekekroken och träffade Gustav Björkman, som innan hans bortgång 2007 bodde strax ovan piren.
– Han tyckte att de gamla skulle få komma hit och så blev det. Han bjöd på plättar, säger hon och fortsätter:
– Han hade nog velat att vi fortsatte komma hit.
Och mycket riktigt, traditionen har fått fäste.
Revalyckan i Jonstorp är ett av tre äldreboenden i kommunen som drivs på entreprenad. I slutet av 2014 vann bolaget Kosmo upphandlingen och i februari i år köptes Kosmo upp av norska koncernen Nordlandia. Några krav på att de äldre ska få åka på aktiviteter finns inte.
– I avtalet står en gemensam aktivitet per dag. Det kan vara gudstjänst, bakning, pyssla eller promenera, men att åka hit till Gustavs plats är en extra grej. Vi kommer att fortsätta med det, säger Kathleen Nordblad, verksamhetschef på Revalyckan.
Efter ägarbytet under senhösten 2014 hördes kritik från både personal och anhöriga. Nordlandia presenterade då en åtgärdslista för kommunen, som enligt Kathleen Nordblad sedan i maj är helt genomförd.
85-åriga Margareta Hellberg trivs utmärkt:
– Det är jättebra. Både personalen och kaffet är bra. På Revalyckan finns en liten trädgård så ut kommer vi allt ofta, säger hon.
Gå till toppen