Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

"Människor far illa av att bara slussa iväg döden"

Begravningar utan rit ökade förra året i Sverige.
"Jag tror att vi människor far lite illa av att bara slussa iväg döden", säger församlingsherde Björn Kjellström i Helsingborg.

– Det är inte mycket som blir kvar av en människa.
Inne på krematoriet i Helsingborg har krematorieföreståndare Anders Nilsson just skrapat ner askan från kremeringsugnen i en låda, för att svalna. Här bränns varje dag någonstans mellan sex och tolv kroppar.
Även om de flesta av de avlidna i Helsingborg får någon form av ceremoni, så förekommer det också att stoftet efter avlidna exempelvis sprids i minneslunder eller att jordbegravning hålls utan någon form av rit.
I hela Sverige ökade fenomenet ganska kraftigt förra året, och även i södra Sverige gick det att se en ökning, enligt Sveriges begravningsbyråers förbund.
Någon exakt siffra tycks inte finnas för Helsingborgs del, men det är generellt vanligare i större städer, och flera begravningsbyråer i Helsingborg som tidningen talar med vittnar om fenomenet. På J. Olssons begravningsbyrå har till exempel över sju procent av de dödsfall som byrån tagit hand om i år fram till juli, handlat om begravningar där det inte varit någon ceremoni inblandad över huvudtaget.
– Det ökar sakteliga, det kan till exempel handla om äldre som inte vill vara till besvär, säger Björn Carlberg på Mellqvist begravningsbyrå.
Men vanligast är att det är de anhöriga som väljer att den avlidna inte ska ha någon ceremoni, säger Ulf Lerneus på Sveriges begravningsbyråers förbund.
– Det finns många olika aspekter av detta, men det kan bland annat handla om att man inte haft någon nära relation med den avlidna. Våra begravningar säger något om hur samhället mår.
– Men för ett tag sedan läste jag om en kvinna som inte ville ha någon begravning för sin man. Mannen hade varit dement i tio år, och hon tyckte att hon redan tagit avsked av honom för länge sedan. Det kändes fint, då fick jag lite större förståelse för detta.
Avlidna som inte har några anhöriga alls får däremot alltid en begravningsceremoni som kommunen tar hand om.
Björn Kjellström, som är församlingsherde i Maria församling i Helsingborg säger att fenomenet är känt men relativt nytt för honom, och att man nu diskuterar inom kyrkan och med begravningsentreprenörer hur man ska förhålla sig till saken. Har den avlidna tillhört Svenska kyrkan försöker man ofta föra ett samtal om vikten av att kunna ta avsked. Men i slutändan är det alltid den avlidnes och de anhörigas önskan som gäller.
En anledning till begravningarna utan ceremonier Björn Kjellström kan vara en beröringsskräck i Sverige när det gäller sorg.
– Vi vill gärna professionalisera det här med sorg och hålla det ifrån oss. Men jag tror att vi människor far lite illa av att bara slussa iväg döden. Vi behöver utrymme för avsked, det är jätteviktigt.

Ökade i fjol

Andelen begravningar utan ceremoni (av det totala antalet begravningar)
I hela landet:
2014: 4,31 %
2013: 2,89 %
2012: 2,78 %
I södra Sverige (Skåne, Blekinge samt Halmstad och Laholm)
2014: 3,48 %
2013: 2,62 %
2012: 2,73 %
Källa: Sveriges begravningsbyråers förbund
Gå till toppen