Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Giftvarning utfärdad i Tianjin

Myndigheterna i Kina varnar för giftämnen i luften sedan vinden vänt kring hamnområdet i Tianjin, där en stor sprängolycka inträffade.
Samtidigt som dödssiffran stiger växer frustrationen över regeringens sätt att hantera situationen.

Ödeläggelsen efter explosionerna i kinesiska Tianjin är enorm, och över 100 människor omkom. ARKIVBILD.Bild: Ng Han Guan/TT-AP
En evakuering har inletts inom tre kilometers radie, eftersom nya mindre explosioner inträffat och nya bränder uppstått, uppger statliga kinesiska medier enligt Reuters.
Polisen har bekräftat att det dödliga giftet natriumcyanid fanns i det magasin där två våldsamma explosioner inträffade på onsdagen och orsakade enorm förödelse. Invånarna uppmanas att bära ansiktsmask och långbyxor som skydd.
Minst 104 personen dödades i explosionerna, uppgav nyhetsbyrån Nya Kina på lördagen. Över 700 människor skadades och för flera är tillståndet kritiskt.
I området finns minst ett evakueringscenter efter explosionerna som tvingade runt 6 000 människor att lämna sina hem. Det är stor oro bland invånarna om giftiga ämnen i luften, vattnet och marken. Regeringen kritiseras för sin brist på transparens och det är inte första gången.
Myndigheterna har tidigare gjort sitt yttersta för att mörklägga liknande olyckor, men bilder från Tianjin dök snabbt upp.
— Nu postas enormt mycket bilder och kommentarer på sociala medier. Det är svårare för statliga medier att kontrollera, säger Malin Oud, Kinakännare och rådgivare i frågor om hållbart företagande på konsultföretaget Track Two.
Internets intåg har förändrat Kina men har inte varit medlet för ökad demokratisering, enligt Oud. Statliga medier ska nu ge tillräckligt mycket information för att lugna invånarna samtidigt som strikt censur råder på nätet.
— Det är en svår balansgång — under censur frodas också ryktesspridning och oro. Det man vill undvika till varje pris är att folk blir förbannade och ger sig ut och demonstrerar. Då är det inte lyckat att bara lägga locket på.
På mikrobloggen Sina Weibo tas inlägg som kräver information om explosionerna bort. Ämnen som anses känsliga för regeringen förbjuds helt enkelt.
Det är inte klart vad som utlöste explosionerna. En teori är att de uppstod då brandkåren försökte släcka en eldsvåda med vatten.
— Ingen har berättat något för oss, vi befinner oss i mörker, det finns ingen information alls! skrek en medelålders kvinna i samband med en presskonferens, rapporterar AFP. Kvinnan släpades från platsen av vakter.
Gå till toppen