Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

God mat för stor och liten

Barn gillar fler sorters mat är man tror. Det har Ann-Britt och Alexandra Bolinder tagit fasta på när de skrivit en kokbok som är tänkt att passa hela familjen.

Tre generationer är samlade i köket i Åstorp. Vi är hemma hos Alexandra Bolinder i huset där hon bor med sin familj.
Tvåårige sonen Atle provar sig fram bland dipgrönsakerna som mamma och mormor skurit till. Tomat verkar vara en favorit.
För mormor Ann-Britt Bolinder är mat och matlagning ett intresse.
Vid sidan av verksamheten med bland annat hästuppfödning på Gustavsborgs gård utanför Bjuv har hon gett ut en bok tidigare. Också här var maten med i bilden, med tonvikt på årstidsskiftningar och livet på gården.
I boken finns snabbfixade recept som dipsåserna. Men också järpar, asiatiska rätter med kokosmjölk, sallader och desserter.
– Vi ville förmedla att mat är glädje, säger hon och tillägger att det här med att ordna fram mat förstås i det praktiska livet inte alltid är enbart lustbetonat i en stressad barnfamilj.
Barn uppskattar fler typer av barn än många tror, säger småbarnsföräldern Alexandra Bolinder som anser att det inte stämmer att små barn inte gillar det smakar ordentligt och vill ha maten i sammanblandad i en röra.
– Den tanken har aldrig slagit oss att det skulle vara något annorlunda som barn ska äta, säger hon och tillägger att familjen gör vissa anpassningar.
Medan storebror poserar för fotografen tillsammans med mamma och mormor, sitter fyra månader gamla lillasyster Tyra hos sin pappa Martin.
Kanske kommer hon också att vara med i en bok om mat när hon blir större...
Matlagning har alltid funnits med i familjen.
– Jag har alltid varit med dig i köket när jag var liten. Jag lagade mycket, hittade på mat, till exempel soppor med vatten och alla möjliga kryddor. Det blev tämligen oätligt, men det var väldigt roligt. Men då var jag väldigt liten, säger Alexandra Bolinder.
Ann-Britt Bolinder är uppvuxen med många släktkalas och kaffebord där inget fattades.
– Det var fullkomligt otänkbart att bjuda hem någon på en kopp kaffe och en bulle. Jag hade en mor som var väldigt duktig på att laga mat, en riktig matmamma. En del av hennes recept har vi med som dillkött, kalops och höna i ris och curry.

Tre enkla dipsåser

3 dl gräddfil
salt och peppar
(sås nr 1) vitlök och pizzakryddor
(sås nr 2) barbecuesås
(sås nr 3) sweet chilisås
Dippa morot, gurka, blomkålsbuketter, färska sockerärtor och blekselleristjälkar.
Gå till toppen