Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Petite Meller på utryckning

Filosofistudenten Petite Meller kallar sin musik för "le nouveau jazzy pop" eller en svängig ström från det undermedvetna. Just nu arbetar hon på sitt debutalbum, delvis i Stockholm.
— Jag vill bara läka brustna hjärtan, säger fransyskan.

Petite Meller ser sitt skapande som en enda upplevelse, från musiken till utstyrslarna.Bild: Adan Ihse / TT
Petite Meller och hennes karaktäristiskt rosa kinder är i Göteborg för att spela på Way Out West. Mitt uppe i arbetet med det kommande debutalbumet "Milk bath", tillsammans med bland andra svenske Joakim Åhlund från Teddybears, har hon mycket nytt att trolla fram ur slokhatten.
Senast släppte hon singeln "Baby, love". I musikvideon dansar hon i en afrikansk by. Hon förklarar att hennes undermedvetna förde henne hela vägen dit.
— Det är alltid så jag jobbar. Mitt undermedvetna ger mig en bild som jag följer. Jag skriver aldrig texter på förhand, jag bara ställer mig vid micken och låter det flöda.
Samtidigt är detaljerna viktiga. Hon ser sitt skapande som en enda upplevelse, från låtarna till videorna till modet, och hon har gärna kontroll över alla delar av sitt "lilla kreativa rike".
Som modell och filosofistudent — just nu skriver hon sin masteruppsats — dröjde det ett tag innan hon vågade satsa på musiken. Första låten heter "NYC time". Hennes manager upptäckte den hemmagjorda videon när han googlade tiden i New York.
— Det var något med magin i New York. Jazzklubbarna påminde mig om Duke Ellington och jazzskivorna jag brukade lyssna på som barn. Staden hjälpte mig att komma ihåg vilken musik jag vill göra, berättar Petite Meller.
Hon kallar den för "le nouveau jazzy pop" eftersom den blandar element från pop, jazz och fransk chanson. Innehållet hämtas från det undermedvetna, men tar alltid avstamp i en filosofisk tanke. Hon berättar att hennes rosa rouge påminner henne om ett barndomstrauma, och att hon vill uppmuntra alla att "bära sina erfarenheter med stolthet".
Filosofin är viktig i hennes liv, men hon hämtar också inspiration från filmer — hon älskar Bergman — och sin mormors lyxiga underkläder, ett slags förgången glamour. Men hon gör inte musik för sin egen skull, betonar hon.
— Jag känner mig som en ambulans. Jag åker var som helst för att läka brustna hjärtan. Jag vill få människor att dansa bort smärtan.
Gå till toppen