Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

700 ton giftig natriumcyanid i Tianjin

Ett enormt komplicerat uppröjningsarbete väntar i kinesiska Tianjin för att förhindra spridning av 700 ton giftig natriumcyanid som fanns vid platsen vid förra veckans sprängkatastrof.
Samtidigt protesterar hundratals människor som fått sina hem förstörda.

Hundratals människor som fått sina hem förstörda protesterar utanför den lokal där presskonferenser hålls i Tianjin.Bild: Paul Traynor/AP-TT
Explosionerna förstörde en yta på minst 100 000 kvadratmeter. Vid platsen förvarades 700 ton giftig natriumcyanid och nu väntar "ett mycket komplicerat och svårt" uppröjningsarbete, säger vice borgmästare He Shushan.
Han uppger att sand- och jordbarriärer byggts för att giftet inte ska läcka ut från området, men oro finns för att regn ska sprida kemikalierna. Uppröjningsarbetet försvåras av den enorma förödelsen, och av att bland annat 18 000 stora containrar — många förstörda — finns på området.
Samtidigt protesterade hundratals människor i Tianjin. De har fått sina hem förstörda och kräver ersättning från myndigheterna.
— Man kan inte bara tala om för oss att vi ska få nya fönster. Är det allt de tänker ge oss? Allt det andra som fanns i huset, ska vi behöva betala för det? undrade en 60-årig kvinna.
Minst 114 personer dog i explosionerna, 700 har skadats och fortfarande saknas 70 personer.
Försäkringskostnaderna efter explosionerna kan uppgå till motsvarande omkring 8,5—13 miljarder kronor, enligt Credit Suisse.
Gå till toppen