Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Provrörsbefruktning förmån i Örkelljunga

Det är en löneförmån som bedöms ha betydelse vid anställning och för att få folk att stanna.

Förmånen kan ge den enskilde en rejäl besparing. Enligt förslaget som mest 13 000 kronor för en ögonlaserbehandling.
Taket för en behandling får dock inte överstiga 100 000 kronor. Kostnaden dras på lönen och upplägget innebär att den anställde inte behöver betala skatt för just den delen av sin lön. Återbetalningstiden är maximerad till tio månader.
PersonalchefStaffan Roos säger att det är ett önskemål från många anställda.
– Det som varit mest frekvent är efterfrågan för ögonlaser. Det kostar inte kommunen något extra, men ger våra anställda ett reducerat pris. Vi ser det som en positiv förmån.
Det finns även en tanke om att det kan vara en anledning till varför någon väljer att jobba i kommunen eller stanna kvar på sin tjänst.
– Vi tittar mycket på vad vi kan göra för att vara en attraktiv arbetsgivare. Detta är ett sätt. Det kommer säkert mer, säger personalchefen.
Hur har ni tänkt kring fertilitetsbehandling?
– Vi har anställda som gärna vill ha barn och som försöker. Detta är ett sätt att hjälpa dem, även om jag inte tror att det blir särskilt förekommande kan det vara positivt för dem som behöver hjälpen. Men det avser den privat aktörer och inte den offentligt finansierade sjukvården, säger Staffan Roos.
KommunalrådetCarina Zachau (M) anser att förmånen är bra för kommunen och noterar att det i framtiden även kan bli aktuellt för dem som vill köpa en elbil till ett reducerade pris.
Politiskt föreslår Alliansen i kommunstyrelsen med stöd av SD att kommunfullmäktige säger ja. En viss reservation från oppositionen finns. Inom S är meningarna delade.
– Vi ska ta ett snack på vårt gruppmöte. Jag ser bara fördelar för de anställda. Ekonomiskt är det ett nollsummespel för kommunen, säger Thomas Bjertner (S).
Mats Persson säger att Miljö och omtanke kommer att gå emot förslaget i fullmäktige eftersom man anser att det inte är en kommunal uppgift.
– Vad blir nästa steg? undrar han.
Gå till toppen