Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

"Barnrättsperspektivet har synliggjorts"

Några frågor till...
Vidar Jonsson Wallin i Skånes innebandyförbund, som i somras har utbildats till barnrättsstrateg.

Vidar Jonsson, tidigare coach i FCH som numera arbetar på Skånes innebandyförbund har i somras utbildat sig till barnrättsstrateg.
Hur kommer det sig att du har blivit en barnrättsstrateg?
– SKL (Sveriges kommuner och landsting) har utbildat barnrättstrateger runtom i Skåne men man kan säga att det här är första gången som vi från idrotten, det vill säga den idéburna sektorn, har utbildats till det. Det var jag och tre andra från andra förbund som deltog i utbildningen.
Hur var utbildningen?
–  Den var fantastiskt bra på att ta upp barnrättsperspektivet, även om vi inom idrotten oftast har väldigt bra policys skrivna för barnens bästa. Samtidigt så vet vi alla att det förekommer toppning inom lagidrott, vi läser om det nästan varje vecka i tidningen. Vi behöver bli bättre på att få ut informationen till våra ideella ledare, så att vi får med det i vardagen. Dessutom har vi fått kontakt med andra aktörer som skolvärlden och kommunala institutioner som har vidgat mina idrottstankar.
Har ditt tänkesätt kring ämnet förändrats?
– Det viktigaste som har hänt mig är barnrättsperspektivet har synliggjorts, och det finns med på ett annat sätt när vi sitter och diskuterar.
Kommer kunskapen att användas på något konkret sätt?
–  Vi fyra kände ju inte varandra innan utbildningen så nu efter semestern ska vi sätta oss ner tillsammans och prata om dels hur vi ska få vidare ut kunskapen i våra förbund men också hur vi ska få fler idrottsförbund att medverka.
Gå till toppen