Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Erikstorps kungsgård stoppar rosa burgare

Nu slutar stjärnkocken Daniel Berlins Erikstorps kungsgård att servera hamburgare – i protest mot miljöförvaltningens jakt på rosa burgare i nordvästra Skåne.

GENREBILD.Bild: Jim Cole/AP
Tidningen har tidigare skrivit om halvgenomstekta hamburgare som stoppas i Landskrona och om hur man i Helsingborg haft färsfokus. Den 28 maj gjorde miljöförvaltningen en inspektion på den kända krogen Erikstorps kungsgård i Landskrona. En avvikelse rapporterades efter myndighetsbesöket: hamburgarna var inte helt genomstekta.
Läs mer: Krögare tvingas att hårdsteka burgare
Hamburgare som inte är helt genomstekta kan medföra hälsorisker om köttfärsen som används innehåller skadliga mikroorganismer (se faktaruta).
Ingen har blivit sjuk av att äta på Erikstorps kungsgård och det finns inga misstankar om att köttet, som kommer från leverantören Bondens skafferi, skulle vara dåligt. Men med ej genomstekt kött finns alltid en risk, konstaterar miljöförvaltningen som har som krav att burgarna ska genomstekas.
– Vi har benkoll på vår färs och är extremt noga med hygienen här. Hamburgare har alltid serverats på det här sättet så vi tycker att det är märkligt att de kommer efter oss nu. Från branschens sida är det väldigt tråkigt att vi inte tillåts servera en produkt på bästa sätt, säger Anton Andersson, restaurangchef på Erikstorps kungsgård.
Miljöförvaltningen i Landskrona är inte ute på burgarjakt. Till skillnad från Helsingborg har de inget färsfokus. Det senaste decenniet har hamburgaren gått igenom en renässans och letat sig från syltor och gatkök och in i finare etablissemang. Är ett led i utvecklingen att allt fler burgare serveras lite saftigare, lite blodigare, lite mindre stekta?
– Det verkar som att det går lite en trend i att servera hamburgare mindre stekta, säger Ninni Andersson, handläggare på miljöförvaltningen.
Läs mer: Krafttag mot rosa kött
Istället för att servera vad Anton Andersson menar är genomstekta, torra och trista hamburgare väljer nu restaurangen att lägga ned sin hamburgerförsäljning helt.
– Det är inte roligt längre. Vi vill inte servera torrt kött som vi inte kan stå för, säger Anton Andersson.
Miljöförvaltningen skriver i sitt beslut att de förbjuder Erikstorps kungsgård från att servera halvgenomstekta burgare fram till att de kan bevisa att köttfärsen ofarlig.
– Jag vet inte vad de vill ha reda på. Vi har mejlat dem hur många gånger som helst. Till och med tagit prover på köttet men de svarade bara att proverna inte bevisar att köttet andra dagar inte är kontaminerat. Jag vet inte vad mer vi kan göra. Vi ger upp, säger Anton Andersson.
Miljöförvaltningen menar att de inte fått de svar de bett om.
Tre frågor listas i beslutet. Garanterar slakteriet att köttet är fritt från skadliga mikroorganismer? Hur säkerställer Bondens skafferi att köttet de maler är bra? Hur undviker ni återkontaminering vid putsning av köttet?
– De har inte kommit in med information som  är tillräcklig för att vi ska kunna vara säkra på att det inte finns någon risk. De har ju alltid möjligheten att överklaga beslutet också, säger Ninni Andersson.
Gå till toppen