Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Här är Förslövs okände VM-skytt

Stefan Pyk har gjort en kometkarriär i sin nya sport och den här veckan skjuter han sitt första VM.

VM-debutanten Stefan Pyk fastande snabbt för den nya skyttegrenen Field Target och nu satsar han stenhårt för att nå den internationella eliten.
Han hittade sporten på nätet, ett snabbt försök gav blodad tand och efter drygt två år är Stefan Pyk från Förslöv redo för sin VM-debut.
– Det låter kanske lite konstigt, men när jag läste om det här på internet såg det intressant ut och när jag fick chansen att testa blev jag biten direkt. För två år sedan började jag satsa rejält.
Stefan Pyk är 52 bast och han har egentligen aldrig sysslat med någon sport. I yngre dag blev det lite fotboll – "Men det var bara på skoj" – och när det gäller skytte har det varit på ren hobby-nivå. Nu tränar han en och en halv timme om dagen, fem dagar i veckan, och anledningen stavas Field Target
– Det är en ny sport i Sverige, den har bara funnits här i tre år ungefär, men det är en helt fantastisk grej. Jag har mest fastnat för svårighetsgraden och variationen, ingen tävling är den andra lik och alla banor känns unika.
I Field Target skjuter man med luftgevär och det handlar om att träffa små plåtfigurer som ställts upp på en bana, ute i naturen. Avstånden till och storleken på målen varierar, men en tävling avgörs över tre dagar och varje dag skjuter man mot 50 mål.
– En runda kan ta fyra-fem timmar och det kan bli riktigt jobbigt, inte minst när det är varmt. Det gäller ju hela tiden att vara fokuserad och hålla koll på hur det blåser, till exempel.
Stefan Pyk, som ursprungligen kommer från Helsingborg men för 15 år sedan hamnade i Förslöv, tävlar för Tåstarps Skytteförening. Även där har Field Target blivit ett lyft, för en anrik förening som egentligen sett sina bästa dagar.
– Det var nära att klubben skulle läggas ner, men nu är vi ett gäng som börjat skjuta luftgevär och aktiviteten är uppåt igen. Jag kan bara hoppas att ännu fler hittar till Field Target, för det kan jag verkligen rekommendera, säger Stefan och det går inte att ta fel på hans entusiasm.
Den här disciplinen kom in i det svenska skyttesportförbundet så sent som 2013. Nästa år får grenen SM-status för första gången, men vid fjolårets riksmästerskap kom Stefan Pyk på andra plats och tack vare flera andra fina placeringar, både på hemmaplan och internationellt, ingår han nu i alla tiders första svenska landslag.
I går tog Stefan och några kompisar bilen till Karlshamn, sedan blev det en färjetur till Vilnius och efter torsdagens inskjutningar inleds årets VM på fredag.
– Vi svenskar är ju än så länge nybörjare i den här sporten, där England, USA och Portugal tillhör de starkaste nationerna. Men det ska bli spännande att se hur långt vi kommit och om två år hoppas jag att vi kan ha någon med där uppe i toppen...

Landslaget i Litauen

Här är Sveriges lag vid VM i Field Target:
Stefan Pyk, Tåstarps Skytteförening

Leif Augustsson, Mörrums Skyttegille

Tomaz Holmström, Laxå Skytteförening

Fredrik Wässman, Laxå Skytteförening

Stefan Olsson, Onsala Luftgevärsklubb

Thorbjörn Gustavsson, Onsala Luftgevärsklubb
De fem översta skyttarna tävlar i PCP-klassen, där gevären som används drivs med komprimerad tryckluft, medan Thorbjörn Gustavsson skjuter i fjäder-klassen.
Gå till toppen