Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trafikmätning leder sällan till åtgärder

Nio kommunala vägar står på tur att få trafikmängden och hastigheten mätt. Men även om många boende upplever att bilar kör för fort, är det väldigt sällan det räcker för att någon åtgärd ska vidtas.

Vår och höst. Då är det högsäsong för så kallade trafikmätningar. Trafikingenjör Carl-Gustav Lindh på teknik- och fastighetsförvaltningen hoppas vara igång om två veckor.
– Vi har nio gator på listan nu, men jag kan inte lova att vi hinner mäta alla under hösten, säger han.
Före millennieskiftet hyrde kommunen utrustning för att mäta trafikmängden och hastigheten på utvalda gator. Numera har man egen utrustning. Sedan sex-sju år tillbaka handlar det om två stycken lådor på 40 gånger 40 centimeter som placeras på lyktstolpar och som via radar samlar in data om trafiken.
Antal fordon, hastighet och även typ av fordon registreras under ungefär en veckas tid. Informationen analyseras sedan.
– De nio gatorna kommer alla från tips eller påringningar från människor som bor i närheten. Man tycker helt enkelt att bilar kör för fort, säger trafikingenjören Carl-Gustav Lindh.
Men det är väldigt sällan som det stämmer. Av de cirka 15 mätningar som görs per år resulterar bara två i någon form av åtgärd som syftar till att sänka hastigheten eller göra situationen säkrare på annat sätt, enligt Carl-Gustav Lindh.
– Vi får fram en medelhastighet. För att åtgärder ska komma på tal krävs en snitthastighet på 7–8 kilometer över den tillåtna, och det är sällsynt. Folk ser ju de bilar som kör alldeles för fort och reagerar, men den stora majoriteten kör inom gränserna.
Trots att mätningar sällan resulterar i något ökar antalet förfrågningar, enligt Carl-Gustav Lindh.
– Det har blivit mycket vanligare. En orsak kan vara att fler och fler nya bostadsområden byggs.
De radarförsedda lådorna kostar 60 000 kronor styck vid inköp. Det har hänt fler än en gång att de slagits sönder. Annars består kostnaden för en trafikmätning av arbetstid på cirka fem timmar.
Gå till toppen