Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han tackar karaten för livet

Goju Ryu – den hårdmjuka stilen – det är så den kallas, karaten som praktiseras av Höganäs karateklubb. Personlig utveckling och kroppskontroll är ledord. I höst fyller klubben fem år.

Våren 2010 small det ordentligt på en gata i Köpenhamn. Lillebror Fridh är övertygad om att den mångåriga karateträningen om inte räddade hans liv, så definitivt lindrade skadorna från trafikolyckan.
– Läkarna var förbryllade över att jag överlevde och sa att jag nog aldrig skulle kunna gå igen, säger han.
Vid tiden för olyckan tränade Lillebror Fridh och sonen Charlie i Helsingborg. När krafterna återkom framåt höstkanten tog de ett beslut att starta en klubb i Höganäs, mycket för att slippa resvägen.
Den här dagen, närmare fem år efter starten, är det dags för terminsstart efter sommaren. Något träningsläger har det blivit.
– Men alldeles för lite träning, medger Lillebror som nyss är hemkommen från Spanien, där han rest i vinrelaterat ärende. Vid sidan av karaten är han involverad i Kullahalvöns vingård.
Höganäs karateklubb praktiserar stilen Goju Ryu, som betyder den hårdmjuka stilen.
– Det finns fem grundstilar, Goju Ryu är näst störst i Sverige. Det är ganska små skillnader, men vi har mycket mjuka, runda rörelser, men också hårdhet och explosivitet.
Lillebror började med karate för 20 år sedan. Svart bälte fick han 1995.
– Men allt börjar ju om då, inser man.
Det svarta bältet kan graderas fem gånger, upp till vad som kallas femte dan. Lillebror är nu på fjärde, vilket inte många andra i Sverige uppnått inom denna stil.
Är karaten en hobby, eller vad ger den dig?
– Det är en livsstil och för mig handlar det om att utvecklas som person. Jag lär mig massor av att förmedla kunskap till andra och anpassa det till olika individers förutsättningar.
Klättrar man högt på karatestegen handlar mycket om att utveckla tillämpningen av de olika rörelsemönster som finns. I tävlingssammanhang finns antingen "kata", eller fight.
Eleven Linn Schrewelius får visa katan som tog Lillebror Fridh två och ett halvt år att ta fram. I samma stund som Linn tar ett djupt andetag och spänner blicken i väggen framför stannar hela salen upp och förblir blickstilla under några minuter.
Klubben har 36 medlemmar och siktar främst mot att arrangera ett DM framöver, i så fall det första på många år i Skåne.
Gå till toppen