Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hennes dockor blevberömda världen runt

Folklivskonstnären Charlotte Weibull, Åkarp, har avlidit. Hon blev 98 år gammal.

Charlotte Weibull i folkdräkt, fotograferad 1998.Bild: Lars Dareberg
1996 fick Charlotte Weibull utmärkelsen Årets Skåning, men hon var inte bara känd här. Hennes dockor och folkdräkter såldes i tusental världen över under de drygt sextio år som hon arbetade med dem.
Charlotte Weibull föddes i Borrby på Österlen och växte upp på ett lantbruk tillsammans med sina föräldrar och syskon.
1937 tog hon studenten och efter universitetsstudier i Lund fick hon en anställning på företaget Ferrosan i Malmö.
25 år gammal tog hon beslutet att viga sitt liv åt folklivskulturen – en hobby som blev hennes yrke. Hon tog över sin mormors systers butik, Nationaldräktsaffären, i korsningen Djäknegatan-Baltzarsgatan i Malmö.
– Jag har liksom aldrig tröttnat på det jag har gjort, sa Charlotte Weibull till Sydsvenskan inför sin 90-årsdag 2007.
Samtidigt som verksamheten tog fart jobbade Charlotte Weibull outtröttligt med att dokumentera och bevara de gamla hantverkskonsterna. Folkdräktsbutiken utvecklade hon senare till ett folklivscenter på Möllegården i Åkarp.
Charlotte Weibulls folklivscenter lade 1998 ner tillverkningen av folkdräkter och dockor. Det blev för dyrt att tillverka dräkter och dockor i Sverige. Samlingarna donerades 2003 till Burlövs kommun 2003. I dag är samlingarna en permanent utställning på Möllegården kultur, och 2011 bildades en vänförening för att hålla Charlotte Weibulls namn och verk vid liv.
1987 blev hon utnämnd till folklivskonstnär och fick ta emot en kunglig medalj, åttonde ordningen, ur kung Karl XVI Gustafs hand.
Charlotte Weibull ställde ut sina dockor och folkdräkter i stora delar av världen och blev internationellt erkänd. Hon tillverkade över 2 000 olika modeller, och samtliga häradsdräkter i Sverige var representerade. Charlotte Weibulls egen favorit var Ingelstads häradsdräkt, det var där hon föddes och växte upp.
Hennes närmaste är barnen Lars, Gunilla och Gerda samt barnbarn och barnbarnsbarn.
Gå till toppen