Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista provet är taget – gott betyg till vattnet

I veckan tog miljöförvaltningen det sista av sex badvattenprover för denna badsäsong. Summerar man det hela blir betyget fullt godkänt, men det har varit kallare än normalt.

Från och med nu badar man på egen risk. Nej, skämt åsido, så illa är det inte.
Däremot har kommunens miljöförvaltning gjort den sista provtagningen för den här badsäsongen och det dröjer ända till i början av nästa sommar innan nästa görs.
– Officiellt är badsäsongen över nu. Det varma vädret har visserligen kommit lite senare i år, men på pappret förändras inte badsäsongen, säger miljöinspektören Martin Sundén som haft huvudansvaret på förvaltningen.
Provtagningarna har skett vid sex tillfällen under sommaren. 14 badplatser i kommunen har fått bakteriehalten kontrollerad.
De första proven genomfördes den 17 juni och det var också då som säsongens första – av totalt två – prover med betyget otjänligt togs. Det handlade då om Fågelviken i Mölle.
– Det handlade om en tillfällig förorening, troligtvis hängde det samman med vädret. Andra och tredje omprovet visade tjänligt så i praktiken bortser man då helt från det första provet, säger Martin Sundén.
Säsongens andra otjänliga prov togs den 6 juli i Strandbaden:
– Det finns ett utflöde i närheten där proven tas i Strandbaden. Men generellt är badplatsen inte sämre än någon annan.
Omproven fick också betyget tjänligt, dock med anmärkning.
Sommaren har präglatsav kallt och molnigt väder, till skillnad från förra året.
– Generellt var det bättre väder förra sommaren, vilket får genomslag också när det gäller vattenkvaliteten som då var något bättre, säger Martin Sundén.
För mycket handlar om vädret. Regn och vind gör vattnet grumligt och det kan vara ett tecken på att det finns mer bakterier i vattnet än när det är klart.
– Temperaturen i vattnet har också varit något lägre än förra året, men sammantaget har det varit en liknande säsong som tidigare när det gäller bakteriehalter.
Gå till toppen