Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stamkunder blir av med bankfack

När Swedbank i höst flyttar in i nya lokaler mer än halveras antalet bankfack och flera kunder blir utan. Tjänsten hör inte framtiden till, enligt banken. Handelsbanken ser ut att gå samma väg.

Eva Johansson har varit kund i över 40 år, men när Swedbank flyttar till nya lokaler minskar antalet bankfack. Nu vet inte Eva Johansson vart hon ska förvara viktiga dokument och värdehandlingar. "Det känns inte tryggt att ha det i huset", säger hon.
Swedbanks nya lokal mittemot Lidl i Höganäs byggs just nu som bäst. Tanken är att verksamheten ska flytta in under årets sista kvartal.
Från att i dag ha totalt 2 600 bankfack kommer de nya lokalerna att rymma runt 1 000 stycken. Från början var tanken att helt slopa bankfacken eftersom det är standard i nya kontor, enligt Carola Svensk, bankchef i Höganäs.
– Att vi får nya är ett undantag. Eftersom vi har relativt många kunder med bankfack så ville vi inte slopa det helt, säger hon.
Men flera kommer att bli utan. För några månader sedan skickade Swedbank ut brev till kunder med bankfack och informerade om förändringen.
– Jag svarade ja på frågan om jag var intresserad av ett nytt. För någon månad sedan kom ett nytt brev där det stod att jag inte hade fått något och att det bankfack jag har nu skulle vara tömt senast 31 augusti, säger Eva Johansson, kund i banken sedan över 40 år.
– Det är så dåligt och jag blir förbannad. Jag bor ensam i ett hus och det är en stor trygghet för mig att kunna ha lagfart och andra värdepapper i säkert förvar.
Eva har hört från bekanta som också fått besked om att tömma sitt bankfack.
– En väninnas man har företag och har sina papper där, de vet inte heller vad de ska göra nu, säger hon.
Hon undrar hur fördelningen gått till och tycker att hon efter 40 år som kund borde ha tilldelats ett.
Carola Svensk på Swedbank menar att bankfack kommer försvinna på sikt.
– Som sagt var det ett undantag att vi fick det i vår nya byggnad. Bankfack lever en tynande tillvaro och efterfrågas inte av nya kunder. Det hör inte till framtidens affärer, säger hon.
Av de 2600 bankfack som Swedbank har i dag används bara hälften, enligt Carola Svensk. De minsta kostar 600 kronor och de största 1 500 kr per år.
– Väldigt många känner inte ens till att de har ett bankfack och än mindre att de betalar för det. Sen har vi fått säga upp ett antal, som vi ser sällan går dit.
Handelsbanken ska också byta lokal. I ett kundbrev skriver banken att det är oklart om nya bankfack kommer att erbjudas.
– Vi har 400 i dag. Det är oklart, men med största sannolikhet kommer vi att ha bankfack. Hur många kan jag inte säga, säger Gunilla Voss, kontorschef.
SEB har 600 bankfack i Höganäs och märker av förändringen. Enligt kontorschef Jeanette Sigemark ringer kunder från andra banker och hör sig för:
– Men för att få måste man bli helkund hos oss. I dag är 95 procent av bankfacken upptagna.
Hur ska man då förvara sina värdehandlingar i framtiden? Carola Svensk på Swedbank nämner en digital lösning där man kan ladda upp kopior på sina dokument. Hur originalen ska förvaras är dock oklart.
Jeanette Sigemark på SEB är också hon övertygad om att bankfacken kommer att försvinna:
– En lösning kan vara ett kassaskåp hemma.

"Det är så dåligt och jag blir förbannad. Jag bor ensam i ett hus och det är en stor trygghet för mig att kunna ha lagfart och andra värdepapper i säkert förvar."

Eva Johansson, kund i Swedbank sedan över 40 år.
Gå till toppen