Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tufft för arbetslösa över 55

Jobben blir fler och arbetslösheten sjunker. Men arbetslösa över 55 år har fortsatt svårt att hitta nya jobb.

Arbetslösheten är låg bland dem som är äldre än 55 år. Men för de personer som blir arbetslösa kan vägen till ett nytt jobb bli lång. ARKIVBILD.Bild: Bertil Ericson / TT
Arbetslösheten har sjunkit sedan förra året och för inte minst unga ser det ljust ut. Genomsnittstiden som personer under 25 år går utan arbete har gått ner och är nu cirka 12 veckor.
För de äldre på arbetsmarknaden ser situationen inte lika bra ut. I snitt är en person mellan 55 och 64 år som förlorar jobbet arbetslös i 67 veckor, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB).
— Om man riskerar att tappa sitt jobb, eller faktiskt gör det, så har man oddsen emot sig, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Nivån på arbetslösheten i gruppen 55+ är inget större bekymmer, den ligger en bra bit under genomsnittet och att ha en tillsvidareanställning är det vanligaste.
— Problemet är tiderna. Om man blir arbetslös och är 55 tenderar man att bli det länge, säger Håkan Gustavsson.
Arbetslösheten i gruppen hänger till stor del ihop med förändringar kopplat till finanskrisen 2008—2009, enligt Gustavsson. Den som arbetat större delen av sitt arbetsliv med produktion inom industrin har inte så mycket formell utbildning med sig i bagaget att falla tillbaka på.
Enskilda arbetssökande vittnar också om att de möter åldersdiskriminering när de söker jobb, visar bland annat en rapport från Unionen.
Caroline Söder är vd för Trygghetsfonden TSL, en omställningsorganisation skapad av Svenskt Näringsliv och LO. Att synliggöra den osynliga kompetensen genom validering eller kortare utbildningar ger ofta bra effekt, säger hon.
— Om man har varit i arbetslivet länge har man utvecklat kunskaper och erfarenheter, inte alltid genom det formella utbildningssystemet. När man då ska vidare på arbetsmarknaden efterfrågas inte sällan bevis på vad man har med sig.
Den som blir av med jobbet senare i arbetslivet ska inte känna att det är kört.
— De absolut allra flesta får ett nytt arbete. Men det kan ta lite längre tid, och vanligt är att man får en tidsbegränsad anställning till att börja med, säger Caroline Söder.
Gå till toppen