Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cancerbluff till hovrätten

I tingsrätten dömdes Leif Nilsson för att sålt ett värdelöst hemkok som cancermedicin. Nu har han överklagat till hovrätten.

Jörgen Berget är en av dem som lurats av Leif Nilsson. Bluffen stod honom dyrt. 48 000 kronor landade notan för bluffmedlet på.Bild: Niklas Gustavsson
 
För drygt ett år sedan avslöjade HD att ett medel bestående av björkträ och ett antal tillsatser såldes av Leif Nilsson i Viken. Två av köparna var cancerpatienterna Erik Houmann från Helsingborg och Jörgen Berget från Billesholm sedan de invaggats i tron att medlet skulle göra dem friskare. Erik Houmann avled förra året medan Jörgen Berget är friskförklarad tack vare framgångsrik strålbehandling.
Läs också HD:s granskning av kvacksalvaren Leif Nilsson
Den 71-årige Vikenbon kom att åtalas för bedrägeri och brott mot patientsäkerhetslagen.
Tingsrätten fann att Leif Nilsson var övertygad om sitt hemkoks förträfflighet och friade honom från bedrägeri eftersom han inte anses ha haft något uppsåt att lura männen. Däremot dömdes han för brott mot patientsäkerhetslagen eftersom han behandlat cancerpatienter, vilket är olagligt för alla utom hälso- och sjukvårdpersonal. Straffet blev villkorlig dom och 40 dagsböter. Leif Nilsson dömdes även att betala tillbaka närmare 90 000 kronor som de två männen betalade för medlet.
Läs också Det sista hoppet – en bluff
Sista ordet är dock inte sagt. Nu väntar nämligen ny rättegång i hovätten sedan Leif Nilssons försvarsadvokat Lars Kruse överklagat i sista stund. Lars Kruse yrkar på att hans klient ska frikännas helt.
 
Leif Nilsson i samspråk med sin försvarsadvokat Lars Kruse strax inför rättegången i Helsingborgs tingsrätt.Bild: Robert Dujmovic
 
Leif Nilsson har inte försökt bota de två cancersjuka männen, substansen är inget läkemedel och patientsäkerhetslagen således inte tillämplig. Vidare har åklagaren inte bevisat att medlet är verkningslöst och de två männen informerades om att de köpte en ren naturprodukt, heter det i överklagandet till hovrätten.
Läs också "Cancern skulle helt slås ut"
Även åklagare Hans Åkesson har överklagat domen. Han yrkar på att Leif Nilsson även döms för bedrägeri.
Datum för rättegången i hovrätten är ännu inte bestämt.
 
Det vita pulvret var en del i Leif Nilssons kur mot cancer.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen