Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hen vann ingen könlös seger i fullmäktige

Kommunen ska skriva hen istället för "han/hon" i sina dokument, kräver S. Bra idé - men inget för fullmäktige att fatta beslut om, svarar majoriteten.

I fullmäktige blev det på tisdagskvällen nej för "hen". Arkivbild: Rådhuset i Helsingborg, fullmäktigesalen.Bild: Britt-Mari Olsson
HD skrev i januari om förslaget från socialdemokraterna Elin Hellqvist och Ola Möller. Då lutade det mot att deras motion skulle vinna när det kom upp i fullmäktige.
Läs också Hen på väg att vinna en könlös seger i Helsingborg
De båda vill att kommunen ska använda ordet hen i samtliga dokument när könstillhörighet inte spelar någon roll.
Bra förslag, hördes både från Miljöpartiet och Moderaterna.
Men väl i fullmäktige blev det på tisdagskvällen nej.
Annika Román, kommunalråd för MP, talade i debatten för att använda hen så ofta som möjligt.
– Men om man tvingar fram ett ord kan bli fel. Det kan motverka sitt syfta, sa hon och tala om vikten av att människor är med och påverkar.
Maria Winberg Nordström, Folkpartiets kommunalråd, var inne på samma linje och sa:
– Jag är glad och tacksam att vi slipper stora ledare som bestämmer vilka ord vi ska använda. Tänk om det gällt att införa "ursprungliga svenskar" istället för att "hen", så förstår ni vad jag menar.
Lena Bjerne, Moderaterna, talade om klåfingriga politiker.
– Ibland ska vi vara så politiskt korrekta att vi slår knut på oss själva. Man kan fråga sig hur många som naturligt använder det konstruerade ordet hen. Svenska Akademins ordlista tar efterhand in nya ord, som hen. Men det innebär inte att det anammas av svenska folket i allmänhet, sa hon.
Ola Möller (S) reagerade på motståndet.
– Jag är förvånad över vilket ont blod det här har väckt. Men transpersoner upplever ibland att offentliga dokument är kränkande. De som inte passar in i hon eller han ska känna igen sig. Vi vill hjälpa människor att känna sig välkomna, hjälpa en grupp som är utsatt för språkligt förtryck, sa han.
Så vart bär det hän med hen?
I vintras intervjuade vi även Torsten Herbertsson på kommunen. Han var projektledare i stadens stora satsning i klarspråk där alla 9 000 anställda skulle lära sig att skriva tydliga och begripliga texter.
– Hen är ett praktiskt ord. Jag använder det själv, då slipper man omskrivningen "han eller hon", sa Torsten Herbertsson.
Men han sa också:
– Min enda lilla farhåga är att hen kan vara okänt för en del person, att de inte riktigt förstår.
Mer från tisdagskvällens fullmäktige:
Gå till toppen