Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro och förtvivlan över asylsituationen

Oro, vanmakt och frustration. Kommunen vädjar i ett brev till regeringen och Migrationsverket om verktyg för att kunna hantera situationen.

Örkelljunga vill se en bättre geografisk spridning vid upphandling av asylboenden och ha stopp på överbud av Migrationsverket som konkurrerar ut kommunala familjehem.Bild: TT
Örkelljunga beskrivs som en liten kommun med strax under 10 000 invånare, som i grunden är positiv till att ta emot flyktingar, men vill göra det på ett kvalitativt bra sätt.
"Situationen påverkar alla som bor och visats i vår lilla kommun. Klimatet har blivit tuffare, många känner sig rädda och otrygga och med det kommer risken med ökad främlingsfientlighet, motsättningar och utanförskap."
I kommunen finns asylboenden för totalt cirka 250 personer, fördelat på lägenheter, ett före detta motell och ett för ensamkommande barn samt ett antal familjehemsplaceringar. På Åsljungagården kan det bli ytterligare 100 platser.
Kriminaliteten uppges ha ökat och polis ska ha tillkallats vid flera tillfällen. Våldtäkt, misshandeln och snatterier nämns, liksom att fritidsgården Centrumhuset fick stängas under en period.
På det största boendet - ett nedlagt motell - finns det 90 platser för vuxna och barn. Blandningen av olika etniska grupper ska ha lett till upplopp, hot och matvägran.
Socialnämndens ordförande Arne Andersson (M) säger att nämnden fått direkta rapporter från folk som drabbats av händelserna. När det gäller våldtäkten har ingen polisanmälan gjorts.
– Vi känner till att det förekommit, men målsägaren vill inte utsätta sig för den process det innebär att anmäla även om vi vädjat till henne. På asylboendet på det gamla motellet slänger kristna och muslimer mat på varandra. Vi har personal som inte kunnat gå dit utan polis vid omhändertagande av barn som far illa i den miljön.
Kommunen uppger även att man flera gånger slagit larm till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om missbruk och rykten om försäljning av droger på ett privat hem för vård och boende (HVB-hem) med placeringar från andra kommuner.
Med en lista på fler punkter föreslås åtgärder för att förbättra mottagningen.
Örkelljunga vill se en bättre geografisk spridning vid upphandling av asylboenden och ha stopp på överbud av Migrationsverket som konkurrerar ut kommunala familjehem. Matchning vid placeringar på asylboenden för att undvika konflikter mellan boenden och ökad bemanning och tillsyn på asylboenden efterlyses. Vidare vill kommunen ha ersättning för lokalutökning, ombyggnader och personalförstärkningar i offentliga miljöer (skolor, fritidsgårdar med mera).
Politiskt råder enighet. Socialnämnden står bakom skrivelsen som undertecknats av dess ordförande Arne Andersson (M) och socialchef Christel Sundberg. Uppdraget kommer från ett lika enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen.
– Vi befinner oss i en situation där vi måste påtala problemet, säger socialnämndsordföranden.
Gå till toppen