Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Renoverade drömhuset blev familjens hem

Hon går alltid "all in", ogillar ordet nej och har alltid nya projekt på gång. I huset i Höganäs lever Marie Olsson Nylander sin dröm.
– Jag är glad över att vara jag.

Marie Olsson Nylander visar vägen in i arbetsrummet som ligger till höger från hallen. Rummet har ett stort skrivbord i mitten med två ljusröda fåtöljer mittemot.
– Jag gillar att hänga här, säger hon och sätter sig med benen uppdragna under sig i den ena av dem.
Magkänslan har alltid varit hennes vägvisare genom livet. Det var den som ledde henne in på banan som inredare och stylist och det är den som styr i hennes arbete.
– Jag följer inga trender eller så utan går alltid på känsla. Jag får upp en bild av hur jag vill ha det i huvudet och sen går jag efter det, säger Marie Olsson Nylander.
Skapandet började redan i tidig ålder. Under uppväxten i Lerberget fanns det aldrig gott om pengar utan Marie Olsson Nylander använde det som fanns hemma för att göra sina kreationer. Trots att hon alltid varit en kreativ och skapande person vill hon inte kalla sig själv konstnär.
– Jag säger aldrig att jag är det själv men när andra kallar mig konstnär så tänker jag att det kanske är det jag är.
Hennes kärlek till inredning och hus har tagit henne igenom fem renoveringar, varav en visades i SVT:s program Husdrömmar. Hon förklarar att entreprenörsandan alltid varit stor och att hon hela tiden har nya projekt på gång. Hon reser sig och ur en låda på golvet plockar hon fram ett beige-grått linnetyg med rombmönster i rosa och blå toner.
– Som det här till exempel, det fyndade jag häromdagen och nu ska det bli kuddar. Fast jag har inte tålamod att sy själv, det lämnar jag över till någon annan, säger hon, medan hon vrider och vänder på tyget.
Det är så det fungerar för Marie Olsson Nylander. Alla projekt avslutas på ett eller annat sätt, även om det inte alltid är hon själv som gör det. Att hon har så mycket på gång förklarar hon med yrkets och skapandets gränslöshet.
– Jag kan se en möbel och få upp en hel bild av hur jag vill att det ska se ut och då vill jag göra hela bilden, det räcker inte med möbeln. Jag spänner gärna bågen hårt och ibland går den sönder, säger hon.
För två år sen tog livet en tråkig vändning. Marie Olsson Nylander fick besked om att hon hade bröstcancer. Sjukdomen lärde henne vikten av att sätta gränser i arbetslivet och familjen blev viktigare än någonsin.
– Jag försöker jobba medan barnen är i skolan. Jag vill vara en mamma som står hemma med mellis redo när barnen kommer hem, säger hon.
Projekten är fortfarande många men idag är hon inte rädd för att säga nej.
– Nu får saker gärna ta mer tid.
Idag bor familjen Olsson Nylander i sitt senaste renoveringsprojekt i Höganäs, och här planerar de att stanna kvar åtminstone tills barnen flyttar hemifrån.
– Vi har hittat hem, så har vi aldrig känt tidigare, säger Marie Olsson Nylander.
Även om familjen planerar att stanna där de är just nu så finns det drömmar om en sjätte renovering. I framtiden kan Marie Olsson Nylander tänka sig att flytta till en lägenhet i en lite större stad och samtidigt ha ett nytt renoveringsprojekt i ett varmare land. Det får gärna vara ett stenhus i Frankrike.
– När jag är gammal vill jag ha en liten lastbil och åka runt på de franska vägarna och sälja gamla möbler, säger hon.
Men just nu trivs Marie Olsson Nylander med sitt liv som det är i det stora huset i Höganäs.
– Jag lever min dröm, säger hon.

Marie Olsson Nylander

Ålder: 41 år.
Familj: Bill 44, barnen Vidar 12, Otto 10 och Ingrid 5 samt hunden Chorizo.
Bor: I drömhuset i Höganäs hamn.
Jobbar som: Inredare och stylist, driver företaget MO Inredning.
Ledord i livet: Var dig själv, följ din dröm, allt är möjligt. Mod är ett betydelsefullt ord. Viktigt att stå upp för sig själv och säga ifrån.
Gå till toppen