Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kenyanskt VM-guld efter monsterkast

Kenyanen Julius Yegos monsterkast på 92,72 överskuggades delvis av lagkamraternas dopningsavstängningar.
Kim Ambs mer blygsamma kast på 78,51 hamnade i skuggan av det mesta. Svensken slutade elva i VM-finalen i spjut.

Det har gått 14 år sedan någon senast kastade ett spjut lika långt som Julius Yego gjorde i Fågelboet. Kastet på 92,72 i tredje försöket gör honom till trea i världen genom tiderna och innebar förstås också VM-guld.
— Att vara en världsmästare från Kenya är otroligt för mig, sade Yego enligt nyhetsbyrån AFP.
Kenya har nu tagit sex VM-guld i Peking efter att även Hyvin Kiyeng Jepkemoi vunnit damernas 3 000 meter hinder. Men onsdagskvällens kenyanska gulddubbel sammanträffade med att lagkamraterna Joyce Zakary och Francisca Koki, löpare på 400 meter respektive 400 meter häck, stängdes av för att ha lämnat positiva dopningsprover inför VM.
— I idrott vinner man ren, så det är en skam för dem, sade Yego.
Men inget kan ta ifrån 26-åringen den uppvisning som han bjöd publiken på. Även konkurrenterna blev knockade efter Yegos jättekast.
— Jag tror att de flesta stod och gapade. Jag skulle kasta mitt sista kast efter det. Att försöka gå in och prestera efter att han dunkade iväg det där. Det var liksom, jaha, okej, sade Kim Amb smått uppgivet.
Sedan hyllade han den nye världsmästaren.
— Jag är otroligt glad för hans skull, han har visat nivå hela säsongen. Det är en härlig kille och ett kraftpaket.
Amb själv fick nöja sig med 78,51, ett resultat som räckte till en elfteplats.
— Min kropp var inte redo för att kasta två tävlingar så här tätt inpå. Jag var rätt mosig i kroppen i dag, sade stockholmaren som har dragits med skadeproblem de senaste åren.
— Jag är ändå jättenöjd att ha tagit mig till VM-final.
Gå till toppen