Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mindre Zoégaspaket säljs till samma pris

Zoégas gör sina kaffeförpackningar mindre. Ändå kostar de fortfarande lika mycket. Det var något som konsumenten Eva Gustafsson upptäckte senast hon handlade.

Mindre mängd kaffe i Zoégaspaketen - men samma pris.Bild: Arkivbild: Sven-Erik Svensson
I måndags var Eva Gustafsson i en butik för att köpa Zoégas kaffe Skånerost. Inte förrän hon kom hem märkte hon att något inte stämde med kaffepaketen.
– Det var först när jag ställde in dem i skåpet med de andra paketen som jag såg att de nya var mindre i storlek, säger hon.
Först tänkte hon att de nya Zoégaspaketen var mer kompakta men sen såg hon att de faktiskt innehöll mindre kaffe.
– I annonsbladet stod det att det skulle vara förpackningar om 500 gram men de jag köpte innehöll bara 450 gram, säger Eva Gustafsson.
Hon hörde av sig till Nestlé som äger Zoégas för att fråga varför hon fick betala samma pris för en mindre förpackning som för den större.
I ett svar till Eva Gustafsson förklarar Nestlé att man håller på att göra om förpackningarna från 500 gram till 450 gram. Förändringen skulle egentligen inte ske förrän i mitten av september men då Zoégas Skånerostförpackningar innehållande 500 gram började ta slut var man tvungen att gå över till de mindre 450-gramsförpackningarna tidigare än tänkt.
Att de nya paketen lanserades tidigare än planerat medförde att prissänkningen som ska komma med de mindre förpackningarna inte hängde med. Därför kostar båda paketen lika mycket trots olika storlek.
– Priset kommer att sänkas från vårt håll, det är bara något vi inte hunnit ändra ännu. Sen är det upp till butikerna vad de ska ha för pris. Den nya förpackningen är en designförändring så det är inte så att vi försöker smyga in mindre förpackningar, säger Annelie Barkelund, kommunikationsansvarig på Nestlé.
Enligt Konsumentverket råder fri prissättning vilket innebär att butikerna själva kan reglera varors priser. Så länge butikerna följer prisinformationslagen och uppger priser för varor, antingen på förpackningen, på en hyllkantsetikett eller i en prislista, så bestämmer de alltså själva vad deras varor ska kosta.
Först vecka 38 kommer de lägre prisrekommendationerna från Nestlé ut, i samband med att samtliga Zoégasförpackningar övergår till 450 gram.
Eva Gustafsson känner sig lurad och tycker att det är konstigt att Nestlé kan lansera Zoégas Skånerost i nya förpackningar tidigare än tänkt utan att samtidigt reglera priset.
– Ja, jag blir förbannad, säger hon.
Gå till toppen