Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Örkelljunga inne på en farlig väg”

”Särskilda boenden för kristna och muslimer är inget vi har i samhället. Vi har religionsfrihet”, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Myndigheten har fått ta del av skrivelsen och reagerar förvånat på innehållet. Men det finns också en förståelse för att asylmottagningen är en tuff uppgift för kommunerna.
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket i Malmö, säger att han fastnat för två saker i skrivelsen. Det är kritiken mot placeringen av olika etniska grupper tillsammans och att mottagningen ska ha lett till en ökad brottslighet.
–  Om man tänker i banorna av att placera asylsökande på ett annat sätt är man inne på en farlig väg. Särskilda boenden för kristna och muslimer är inget vi har i samhället. Vi har religionsfrihet, så är det även när vi arbetar med boenden.
– Man måste stanna upp lite, tänka till, för så gör vi inte ute i samhället, säger han.
Läs också Asylpolitiken ska vara solidarisk. I Örkelljunga och i övriga EU.
Att det förekommer bråk på asylboenden menar Fredrik Bengtsson mera är kopplat till stress och en ovisshet i väntan på att få sitt ärende prövat, än den asylsökandes religion.
Han reagerar även på de exempel, bland anat våldtäkt, misshandel och snatterier, som nämns med ökad otrygghet och brottslighet som slutsats.
– Jag får inte det riktigt klart för mig. Gör man kopplingen att det är asylsökanden som står för det? Bekräftas det av polisen?! Våldtäkt är hemskt om det stämmer. Men det blir konstigt när man använder det i skrivelsen.
Fredrik Bengtsson slår fast att Örkelljunga precis som många kommuner i landet har en tuff uppgift. Men menar också att man bör ha med sig att Sverige är ett land som förbundit sig att ta emot flyktingar.
– Sen får man ha respekt för att det kan vara en svår situation för kommunen att förhålla sig till. Är det så Örkelljunga upplever mottagningen ska man ta det på allvar, men man riktar udden på konstiga saker.
När det gäller boenden och familjehem säger han:
– Vi är tvungna att följa lagen om offentlig upphandling för boenden. Vi betalar inget överpris. Ersättningen är max 350 kronor per dygn inklusive mat. Och ersättningen till familjehem är en interkommunal fråga. Inget som Migrationsverket har med att göra.
Fredrik Bengtsson säger att han har svår att se att Migrationsverket kommer att göra något utifrån de punkter som Örkelljunga vill se förbättringar på.
Gå till toppen