Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Stor havshöjning kan undvikas

Läser i Hav & Vatten att SMHI menar att högvattennivån vid Skånekusten om 85 år, det vill säga år 2100, kan komma att nå 2 meter högre än idag. Men en färsk rapport från världens ledande klimatforskare James Hansen och hans grupp säger något helt annat.
Normaltillståndet här är ju istid, som avbryts av korta värmeperioder. Vi lever i den som kallas Holocen. Den förra hette Eem. I slutet av Eem (för 120 000 år sedan) var den globala medeltemperaturen bara en enda grad högre än nu. Koldioxidhalten i atmosfären var bara 275 ppm, att jämföra med dagens 400. Men haven stod ändå 5-9 meter högre än idag och stormarna var förfärliga.
James Hansens rapport drar slutsatsen att vi människor nu förändrar klimatet, så att våra barn och barnbarn kan få samma förhållanden som under slutet av Eem. Vår kust skulle alltså vid slutet av seklet kunna stå inför en havshöjning på flera meter, plus stormvågorna.
Vem ska vi, som inte är experter, lita på? SMHI eller James Hansen? Svaret är lätt: vi måste använda Försiktighetsprincipen. Vi måste vidta alla åtgärder för att avvärja hoten från klimatförändringen.
Haven kommer ju att fortsätta stiga så länge den globala uppvärmningen fortsätter och den i sin tur kommer att fortsätta så länge jorden tar emot mer energi från solen än den avger som värmestrålning till rymden. Boven i dramat är ju den förhöjda halten av koldioxid i luften, som fungerar som en filt, och minskar värmeutstrålningen. Så CO2-halten i atmosfären måste minskas – från dagens 400 ppm, till 350 ppm, om uppvärmningen ska upphöra. Men hur?
Om vi kunde skära ner koldioxidutsläppen från fossila bränslen med mer än hälften skulle hav, mark och växter binda mer koldioxid än det vi släpper ut, och då skulle CO2-halten i atmosfären minska. Vi behöver därför minska våra utsläpp mycket kraftigt och det bästa sättet är att göra fossila bränslen dyrare och dyrare – men utan att höja skattetrycket!
Den snabbt växande amerikanska klimatorganisationen Citizens’ Climate Lobby (CCL) föreslår att man ska lägga en stigande avgift på alla fossila bränslen. Om man samlar alla intäkterna från avgiften i en fond, så kan man varje månad tömma fonden och dela ut den, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten skulle alltså inte behålla ett enda öre.
En undersökning i USA visar att en sådan stigande koldioxidavgift med full utdelning skulle höja reallönerna, minska arbetslösheten, öka BNP – och minska USA:s koldioxidutsläpp med över 50 % på 20 år.
Förslaget har många fördelar. Det är lätt att införa, lätt att förklara och lätt att övervaka. Det kommer att fasa ut fossila bränslen och det är politiskt möjligt! Eftersom det inte höjer skattetrycket kan alla partier, som verkligen vill stoppa koldioxidutsläppen, ställa sig bakom det.
Nu finns det sedan två år en svensk gren av CCL. Vi kallar den Klimatsvaret, och vi driver samma förslag om en smart koldioxidavgift. Läs gärna mer på vår webbsida klimatsvaret.se.
Lars Almström
Klimatsvaret – CCL Sverige
Gå till toppen